SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain
seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal ialah salah satu hidangan
istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal
dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI AYAM SAMBAL ASAM
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
1kg kg ayam - dibuang kulit dan dipotong
15 tangkai cili kering dikisar
1 biji bawang besar dikisar - saya
guna bawang kecil dan bawang besar
1 batang serai dikisar - saya guna 3
batang
halia kisar
1 sudu kecil asam jawa diambil
airnya} - saya lebihkan sukatan asamnya
1/4 cawan air}
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan
bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air asam, gula dan garam. Kacau
sebati dan masak hingga kuah memekat.
Masukkan ayam dan gaul merata
dengan bahan-bahan tumis tadi. Tutup periuk dan masak atas api sederhana hingga
masak. Kacau sekali sekala supaya masakan tidak hangus.
No comments:
Post a Comment