TEMPOYAK
Tempoyak dibuat
daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan
ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di
dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu
sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti
gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di
negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan
patin masak tempoyak sangat terkenal.
Tempoyak juga
terkenal di Indonesia (terutama di Palembang, Sumatera dan Kalimantan).
RESEPI UDANG GORENG
TEMPOYAK
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
300g isi udang
tanpa kulit
2 tangkai cili
merah-hiris
2 sudu besar
tempoyak
Garam dan sedikit
gula
sedikit
minyak-dalam 1-2 sudu besar
BAHAN HIRIS
10 cili api
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang
besar
7 tangkai cili
hijau
PROSES MASAK
Panaskan minyak dan
tumis bahan yang dihiris sehingga naik bau.
masukkan udang dan
kacau goreng sehingga separuh masak. masukkan tempoyak dan kacau goreng
sehingga masak.
Masukkan cili hijau
dan kacau sebati. Sebatikan dengan garam dan sedikit gula. Padamkan api dan
sedia untuuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment