NASI GORENG
Nasi goreng
merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan
ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk
tambahan, kecuali telur goreng.
Nasi goreng
dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan
makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut
digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa
kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis,
udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran
terutamanya sayur campur.
RESEPI NASI GORENG IKAN MASIN
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
2 cawan nasi sejuk
Sepotong besar ikantalang
masin (disiat2 atau dihiris nipis-nipis)
Sedikit sayor
sawi/kailan -
Sedikit minyak
Kicap cair
Sos tiram
Bahan perisa (jika
guna)
Garam
BAHAN TUMBUK
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cili api (ikut suka
- tahap kepedasan masing-masing)
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di
dalam kuali.
Tumiskan
bahan-bahan tumbuk tadi hingga garing dan wangi.
Masukkan ikan masin
yang telah disiat-siat dan dihiris nipis tadi dan gaul rata.
Boleh ditambah
sedikit kicap cair atau sos tiram jika suka
Masukkan garam
secukup rasa (sikit sahaja kerana dah ada ikan masin & kalau ada guna kicap
cair dan sos tiram) dan bahan perisa (kalau guna).
Kemudian bolehlah
dimasukkan nasi tadi dan gaul sampai semuanya rata & sebati
Akhir sekali
bolehlah ditaruh sayor sawi atau kailan yang telah siap dipotong &
dibersihkan tadi
Selamt mencuba dan
menjamu selera.
No comments:
Post a Comment