APA ITU KURMA ATAU KORMA?
Korma
(dari Turki kavurma), juga dieja kormaa, qorma, khorma, atau kurma, adalah
hidangan yang berasal dari Asia Tengah yang terdiri daripada daging atau
sayur-sayuran tumis dalam sos berempah dibuat dengan yogurt, krim, kacang atau
pes biji.
RESEPI KURMA
KAMBING
BAHAN BAHAN
1kg daging
kambing
2 batang
serai, dititik
1 keping
asam gelugor
1 camca
besar gula melaka
2 camca
besar kerisik
1 cawan
pati santan
2 biji
cili merah, belah 2 tak putus setiap 1
2 biji
cili hijau, belah 2 tak putus setiap 1
6 biji
kentang, kupas dan belah 2 setiap satu, rendam
1 biji
tomato, cincang halus
5 camca
besar rempah kurma
3 camca
besar minyak sapi
1/2 cawan
minyak masak
Garam secukup
rasa
Air
secukupnya
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-
2 biji
bawang besar
5 ulas
bawang putih
1 1/2 inci
halia
1 camca
teh lada hitam biji
BAHAN-BAHAN TUMIS
1 biji
bawang besar hiris
2 tangkai
daun kari
1 camca
teh jintan kasar
1 camca
teh jintan halus
1 batang
kayu manis
1 kuntum
bunga lawang
3 biji
buah pelaga
6 kuntum
bunga cengkih
PROSES PENYEDIAAN
Daging
kambing digaul dengan 2 camca besar tepung gandum, gaul rata dan perap 15
minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Kentang ditoskan, rebus hingga 3 suku
empuk, tos dan goreng hingga kuning keemasan, angkat dan tos. Ketepikan.
Panaskan
minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi dan biar cair dan panas. Masukkan
bahan2 tumis, serai titik dan tumis hingga harum, masukkan tomato cincang dan
kacau rata. Tambah pes rempah (bahan kisar + rempah kurma, kacau rata) dan
masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
Tambah
daging kambing. Gaul rata dan masak hingga dagin kecut. Tuang air secukupnya,
kacau dan masak dengan api sederhana hingga daging lembut. Tambah kerisik, asam
gelugor dan pati santan. Kacau dan masak hingga kuah pekat.
Masukkan
belahan gula melaka, cili hijau, cili merah dan kentang goreng. Kacau rata dan
perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh
matikan api. Hidangkan bersama nasi atau makanan kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment