Lada hitam
(nama saintifik: Piper nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak
dahulu kala lagi. Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering,
adalah kira-kira 5 milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang
sepenuhnya, dan, seperti semua drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam
dan serbuk lada hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai
lada, atau lebih tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering),
lada hijau (buah matang kering) dan lada putih (benih masak kering
RESEPI DAGING LADA HITAM
500 gm
daging lembu [saya hiris dan rebus 45 minit]
1/2 botol
sos lada hitam
1 sudu
besar lada hitam kisar [resepi asal tak ada]
Garam dan
gula secukup rasa
Minyak
untuk menumis
BAHAN KISAR
2 biji
bawang besar
5 ulas
bawang putih
5 gm halia
PROSES MASAK
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan sos lada hitam
scukupnya.Kacau rata.
Seterusnya
masukkan garam dan gula. Akhir sekali, apabila telah mendidih, masukkan daging
dan didihkan sehingga ia menjadi lembut. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment