Masakan Cina Malaysia berasal
dari tradisi masakan pendatang Cina Malaysia dan keturunan mereka, yang
disesuaikan atau diubah suai tradisi masakan mereka di bawah pengaruh budaya
Malaysia serta corak penghijrahan China ke Malaysia. Disebabkan sebahagian
besar rakyat Cina Malaysia adalah keturunan pendatang dari selatan China,
masakan Cina Malaysia kebanyakannya berdasarkan himpunan kepelbagaian hidangan
dengan akar umbi dari masakan Kantonis, masakan Hakka, masakan Fujian dan
masakan Teochew.
Kerana pendatang awal menetap di
kawasan-kawasan yang berbeza di seluruh British Malaya dan Borneo ketika itu,
mereka membawa bersama mereka tradisi makanan dan resipi asal-usul mereka di
China, yang secara beransur-ansur diselitkan dengan ciri-ciri tempatan rumah
baru mereka di Malaysia walaupun mempunyai ciri Cina tersendiri. Sebagai
contoh, nasi ayam Hainan biasanya berperisa dengan daun pandan tropika dan
dihidangkan dengan sos cili untuk mencelup, dan rasa berbeza dengan hidangan
ayam yang biasa dijumpai di Pulau Hainan sendiri. Sebahagian daripada makanan
dan resipi terus dikaitkan dengan bandar, kampung atau pekan tertentu, akhirnya
membangunkan status ikonik dan memuncak dalam percambahan populariti di seluruh
negara pada hari ini.
makanan Cina amat menonjol di
kawasan yang mempunyai ramai masyarakat Cina, di gerai-gerai tepian jalan,
pusat penjaja dan kopitiam, serta kafe pintar dan restoran mewah di seluruh
negara. Banyak hidangan Cina mempunyai daging babi sebagai bahan komponen,
tetapi ayam boleh didapati sebagai gantian untuk pengguna Islam daripada
komuniti yang lebih luas, dan beberapa restoran Cina juga disahkan halal.
LAI CHI KANG
BAHAN-BAHAN
1 sudu makan cincau
1 sudu makan nata de coco
3 biji buah laici
1 sudu makan kembang semangkuk
½ sudu makan selasih
½ sudu makan barli
10ml air gula merah
1ogm isi buah tembikai
20ml air gula putih
100ml air
(boleh tambahkan bahan2 lain
mengikut kesukaan spt kekacang dan sebagainya)
Ais kiub secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Biji selasih dan kembang
semangkuk direndam terlebih dahulu hingga kembang..campurkan saja kesemua bahan
ke dalam mangkuk,suaikan rasa kemanisannya,letakkan ais kiub dan sedia untuk
dimakan
No comments:
Post a Comment