Pekasam
ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia.
Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan
garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu
bertahan lebih lama (antara 6 - 1000 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara
dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan
pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh,
yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak
turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of
Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909
RESEPI
PEKASAM IKAN GELAMA
BAHAN-BAHAN:
1kg ikan gelama
100g garam kasar
10 keping Asam keping.
beras disanga (goreng
tanpa minyak)
CARA-CARA :
Setelah ikan siap dibersihkan,
masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Masuk dalam bekas. tutup
bekas tu dan Simpan dalam peti ais semalaman.
Selepas semalaman,
gaul ikan tadi dengan beras yang telah disanga.
Cari bekas yang
bertutup rapat. Susun ikan tadi ke dalam bekas, setiap susunan ikan tadi
letakkan asam keping 1-2 keping.
Masukkan air garam
yang di simpan dengan ikan malam tadi. Sebelum tu masak dahulu air garam
tersebut di atas api sederhana. Dah sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas
ikan tu sehingga kesemua ikan tadi terendam.
Akhir sekali tutup
bekas dengan rapat. Seminggu selepas itu keluarkan ikan tadi ,buang airnya dan
ikan tadi di gaulkan bersama beras yang disanga dan masukkan kedalam bekas
lain.
No comments:
Post a Comment