Sunday, December 03, 2017

RESEPI NASI PILAU PAKISTAN

PILAT ATAU PULAOU
 Pilaf, pulao (variasi ejaan berbagai bahasa: polao, pullao, pilau, pilav, pilaff, atau plov) adalah hidangan dari beras atau bulgur yang ditumis bersama rempah-rempah di dalam minyak (mentega) hingga kekuningan dan ditanak dengan air kaldu. Hidangan ini sangat umum dalam masakan Timur Tengah, Asia Tengah, Asia Selatan, dan Afrika Timur, dan Amerika Latin. Pilaf dapat memakai sayuran bercampur daging (ayam, domba, kambing), makanan laut (udang, kerang), atau hanya sayuran (vegetarian)

RESEPI RESEPI NASI PILAF PAKISTAN

BAHAN BAHAN
4 cawan beras basmati
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bawangh besar dihiris
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar minyak sapi
1 cawan sayur campuran
garam dan perasa secukupnya

PROSES MASAK
Cuci beras dan toskan. Panaskan periuk dan cairkan minyak sapi

Goreng bawang yang dihiris hingga naik bawa dan layu Masukkan serbuk jintan dan ketumbar

Masukkan beras dan kacau rata. Masukkan susu serta air dan masak nasi hingga nasi agak kering baru. masukkan sayuran campur.

No comments:

Post a Comment