PILAT ATAU PULAOU
Pilaf, pulao
(variasi ejaan berbagai bahasa: polao, pullao, pilau, pilav, pilaff, atau plov)
adalah hidangan dari beras atau bulgur yang ditumis bersama rempah-rempah di
dalam minyak (mentega) hingga kekuningan dan ditanak dengan air kaldu. Hidangan
ini sangat umum dalam masakan Timur Tengah, Asia Tengah, Asia Selatan, dan
Afrika Timur, dan Amerika Latin. Pilaf dapat memakai sayuran bercampur daging
(ayam, domba, kambing), makanan laut (udang, kerang), atau hanya sayuran
(vegetarian)
RESEPI RESEPI NASI
PILAF PAKISTAN
BAHAN BAHAN
4 cawan beras
basmati
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bawangh
besar dihiris
1 sudu besar serbuk
jintan manis
1 sudu besar serbuk
ketumbar
1 sudu besar minyak
sapi
1 cawan sayur
campuran
garam dan perasa
secukupnya
PROSES MASAK
Cuci beras dan
toskan. Panaskan periuk dan cairkan minyak sapi
Goreng bawang yang
dihiris hingga naik bawa dan layu Masukkan serbuk jintan dan ketumbar
Masukkan beras dan
kacau rata. Masukkan susu serta air dan masak nasi hingga nasi agak kering baru. masukkan sayuran
campur.
No comments:
Post a Comment