ASPARAGUS
Asparagus adalah
tumbuhan saka berbatang kecil yang berasal dari daerah timur Mediterranean,
tetapi juga tumbuhan asli di kebanyakan negara Eropah, utara Afrika dan barat
Asia. Ia juga diklasifikasikan sebagai sayur-sayuran kerana pucuknya boleh
dimakan dengan mengutip bahagian pucuk muda (rebung) yang keluar dari pangkal
pokok. Ia kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, natrium, kalium, vitamin A
dan C dan niasin.
RESEPI ASPARAGUS UDANG
KERING
BAHAN BAHAN
1 ikat asparagus
(-+ 300gm) - potong panjang 1"
2 sudu besar minyak
Garam – optional
BAHAN TUMBUK
1 sudu udang kering
- basuh & toskan
3 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk bahan bahan yang disenaraikan
Panaskan minyak,
tumis bahan yang ditumbuk hingga garing. Masukkan sayur asparagus dan kacau
hingga berubah warna/layu.
Tambah garam (jika
perlu sebab udang kering sudah masin) kacau rata sebelum ditutup api.
No comments:
Post a Comment