SALAD
Salad ialah sejenis
hidangan yang dihidang dalam jumlah yang kecil, yang sering digaul bersama
sos. Salad boleh disediakan dengan menggunakan pelbagai jenis makanan
termasuklah sayuran, buah, daging yang telah dimasak, telur dan bijirin. Salad
taman lazimnya menggunakan sayur daun sebagai bahan asas; lazimnya penggunaan
perkataan salad itu sendiri merujuk khusus kepada salad taman itu. Jenis yang
lain termasuklah salad kacang, salad tuna, fattoush, salad Greek, and salad
somen.
Sos yang digunakan
untuk memperisakan salad sering dipanggil sos salad atau kuah salad; iaitu
termasuklah yang terkenal seperti ranch, Thousand Island, dan vinaigrette.
RESEPI KENTANG SALAD
BAHAN BAHAN
3 biji kentang -
dikupas kulit dan direbus hingga empuk
1/2 biji cili merah
- dibuang biji dan dipotong kecil
1/2 biji cili hijau
- dibuang biji dan dipotong kecil
1/2 biji bawang
besar - dipotong dadu kecil
2 sudu besar
mayonis
Daun salad
secukupnya
Sedikit lada
sulah/blackpepper
Sedikit perahan
limau – optional
PROSES PENYEDIAAN
Potong kentang
berbentuk dadu. Ketepikan.
Campurkan kentang,
cili, bawang besar, mayonis. gaul rata. Susun daun salad dan letakkan potato
salad di atasnya.
Akhir sekali
taburkan sedikit lada sulah/blackpepper dan sedikit perahan limau.
Sedia untuk
dihidang
No comments:
Post a Comment