IKAN SIAKAP
Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap
Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.
Ikan Siakap
merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya
adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti
cengkerik, dan cacing.
RESEPI IKAN SIAKAP
MASAK HIJAU
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
1 tangkai daun kari
6 batang cili hijau
– di potong serong
1 sudu kecil serbuk
lada hitam
garam & sedikit
gula
1 cawan air atau
lebih.
2 biji limau
kasturi – ambil jusnya
BAHAN KISAR
500gm
ekor Ikan Siakap Putih
2
ulas bawang putih
3
biji bawang merah
1/2
inci halia
4
batang cili merah
sedikit
belacan
PROSES PENYEDIAAN
Ikan di potong, bersihkan dan toskan, gaulkan dngn
sedikit garam dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan hingga separuh masak dan
ketepikan.
Kisar atau tumbuk bahan-bahan yang bertanda
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang di
tumbuk sehingga terbit minyak. Masukkan sedikit air. Masukkan serbuk lada
hitam, daun kari dan lada hijau yg di potong serong.
Masukkan ikan yang telah di goreng tadi, dan gaul
sebati. Masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan perahan jus limau kasturi.
Biarkan hingga
mendidih, perasakan. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah di angkat dan di
No comments:
Post a Comment