REMPAH
Rempah ialah bahan
perisa makanan yang terdiri daripada kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga,
jintan manis, dan lain-lain. Ia kadangkala juga digunakan sebagai bahan
pengawet yang dapat membunuh atau menyekat pertumbuhan bakteria.
Kebanyakan bahan
ini juga digunakan untuk tujuan lain seperti perubatan, ritual agama, kosmetik,
pewangi atau dimakan sebagai sayuran.
RESEPI KENTANG DADU
BEREMPAH
BAHAN BAHAN
2 biji kentang
(anggaran 150gm sebiji)
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sb serbuk kari
1 sk biji sawi
Segenggam isi ayam
atau boleh ditukar dgn makanan laut
Garam
PROSES PENYEDIAAN
Kentang, bawang
putih & bawang merah dikupas & dipotong dadu bersama ayam & cili.
Goreng kentang
& ayam hingga kekuningan. Angkat & ketepikan.
Tumis bawang putih,
bawang merah & cili hingga layu. Masukkan serbuk kari, biji sawi, kacau
lagi.
Akhir sekali
perasakan dgn garam & masukkan kentang & ayam tadi. Dah siap
No comments:
Post a Comment