Sunday, December 03, 2017

RESEPI KETAM MASAK LEMAK KERING

SANTAN
Santan merupakan cecair yang terhasil dari parutan isi buah kelapa. Ia berbeza dari air kelapa. Rasa lemak dan warna santan datangnya dari kandungan minyaknya yang banyak. Kebanyakannya darinya merupakan lemak tepu. Santan merupakan ramuan makanan yang popular yang digunakan oleh penduduk Asia Tenggara, Asia Selatan, China Selatan dan Caribbean.

RESEPI KETAM MASAK LEMAK KERING
 
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
3 ekor ketam Bunga
Santan kelapa pekat
1 cawan air - utk memerah santan
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor
1 cawan minyak
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR
25 biji cili kering
5 biji bawang kecil
3 biji bawang putih

PROSES PENYEDIAAN
Kisar bahan bahan kisar . Panaskan minyak, masukkan serai kemudian masukkan pula cili kisar.

Masak hingga cili agak garing. Masukkan pula asam gelugor.


Kemudian masukkan santan bersama ketam. Masak hingga kuah menjadi pekat. Perasakan dengan garam. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment