SANTAN
Santan merupakan
cecair yang terhasil dari parutan isi buah kelapa. Ia berbeza dari air kelapa.
Rasa lemak dan warna santan datangnya dari kandungan minyaknya yang banyak.
Kebanyakannya darinya merupakan lemak tepu. Santan merupakan ramuan makanan
yang popular yang digunakan oleh penduduk Asia Tenggara, Asia Selatan, China
Selatan dan Caribbean.
RESEPI KETAM MASAK
LEMAK KERING
BAHAN BAHAN
3 ekor ketam Bunga
Santan kelapa pekat
1 cawan air - utk
memerah santan
1 batang serai -
diketuk
1 keping asam
gelugor
1 cawan minyak
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR
25 biji cili kering
5 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
Kisar bahan bahan
kisar . Panaskan minyak,
masukkan serai kemudian masukkan pula cili kisar.
Masak hingga cili
agak garing. Masukkan pula asam gelugor.
Kemudian masukkan
santan bersama ketam. Masak hingga kuah menjadi pekat. Perasakan dengan garam.
Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment