BAHAN BAHAN
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 6 ulas
3 inci halia
2 batang serai titik
Seikat daun kesum
1 sudu besar halba
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa.
CARA CARA
1. Macam biasa, panaskan minyak terlebih dahulu. Kemudian, masukkan halba, serai & terus tumis lada sampai pecah minyak dan naik bau,
2. Masukkan pati asam jawa, garam, gula, perasa dan daun kesum. Masak dalam 3 minit lagi.
3. Bila dah siap, sejukkan sekejap dan boleh dibekukan.
4. Bila nak guna, defrost dan masukkan ayam / ikan, bendi, tomato, atau air asam lagi (nama pun asam pedas, mestilah masam baru kaw!)
kredit : puan asrimah bakri
@ResepiDuniaMasakan
No comments:
Post a Comment