Tuesday, April 30, 2019

TOMYAM LAKSA


BAHAN BAHAN
1kilo ikn selayang(direbus & blend isi ikan)
1botol kecik pes tomyam Madam Pum Ori
Bunga kantan
Daun kesum
Lengkuas
Serai (diketuk)
Bwg besar 2bj + belacan
(lbh krg sbsr ibu jari~ditumbuk kasar)
Cili kisar
Santan
Limau nipis
Asam keping
Daun limau purut

CARA CARA
Masukkan 1 senduk kecil mnyk dan tumiskan bwg+belacan yg dh ditumbuk tadi

Masukkan pes cili, tumis smp naik bau. Kemudian, masukkan semua bhn kecuali santan, limau nipis (limau nipis tu perah jika perlu shj)

Tambah air sikit (agak² la ek, jgn pekat sgt n jgn cair sgt) Bila m'didih msukkan santan...time tu try rasa,klu dah masam tak perlu tambah atau letak jus limau.

Boleh juga letak ayam atau seafood (udang,sotong,ketam dll)

No comments:

Post a Comment