BAHAN BAHAN
1 ekor ikan tenggiri dipotong agak tebal anggaran 1 jari
1 genggam garam kasar
1 mangkuk cuka masakan
10 keping asam gelugur/keping
Minyak masak secukupnya
CARA CARA
1. Cuci bersih ikan yg dipotong. Toskan airnya. Susun di dulang dan jemur pada panas terik selama 2 jam
2. Lepas 2 jam angkat ikan dan sejukkan. Lap2 sikit dgn tisu dapur kalau ikan masih basah
3. Sediakan cuka dlm mangkuk yg boleh muat ikan. Sediakan juga 1 bekas bertutup yg bersih
4. Celupkan ikan dlm cuka, angkat ikan guna sudu atau pengepit, susun dlm bekas bersih tu. Buat 1 barisan (mungkin 3,4 keping ikan)
5. Taburkan sebahagian drp garam kasar dan susun asam di antara ikan - proses pengawetan ikan ya
6. Celup baki ikan dan susun lg 1 barisan. Buat sampai ikan habis. Taburkan baki garam dan asam pd ikan
7. Tutup bekas rapat2. Balut bekas dgn plastik hitam atau kain gelap dan simpan dlm tpt gelap mcm kabinet dapur selama seminggu (5-7 hari)
8. Selepas di peram seminggu tu, buangkan air ikan dan asam keping, pindahkan ikan dlm bekas lain yg bersih. Susun cantik2 dan tuang minyak masak secukupnya utk awetkan dan supaya isi ikan tak kering
No comments:
Post a Comment