BAHAN BAHAN
500 gram sotong
1 biji bawang besar Holland - hiris bulat
3 biji cili merah - hiris serong
2 biji cili hijau - hiris serong
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk cukup rasa Knorr
Kicap masin secukupnya
Gula secukup rasa
CARA CARA
Gaul sotong bersama sedikit garam, serbuk cukup rasa Knorr dan serbuk kunyit secara merata. Panaskan sedikit minyak dan tumis sotong tadi. Tutup kuali dan biarkan air sotong kering. Kacau sekali sekala supaya sotong tidak hangus.
Bila air sotong sudah kering, masukkan air asam jawa. Kacau sebati, diikuti gula dan kicap masin secukupnya. Kacau sebati.
Masukkan hirisan lada hijau dan lada merah dan bawang besar. Kacau lagi.
Bila cili dan bawang mula layu, boloehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment