BAHAN BAHAN GULAI AYAM:
- Bawang Bombay - 4 Labu
- Bawang Putih - 5 Ulas
- Halia - 1 Inci Setengah
- Lengkuas - 1 Inci Setengah
- Rempah Kari Daging - 3 Sudu
- Rempah Kerutub - 1 Sudu
- Kacang Panjang - Potong
- Terung Potong Kecik2
- Leher Ayam, Kaki Ayam, Sayap Dan Paha Dipotong2 Kecil.
- Santan (Jgn Pekat Sgt)
- Garam Dan Kiub Ayam
- 1 Kerek Nisan
CARA-CARANYA
- Blend bawang merah putih halia & lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi.
- Rempah kari & rempah kerutub bancuh dgn air dan gaul pada ayam. Perap sekejap.
- Kemudian masukkan kedalam bahan2 yg ditumis tadi.
- Masukkan ayam dan masak ayam empuk. Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat. Masukkan terung dan kacang panjang.
- Masuk garam, gula nisan dan serbuk kiub ayam. Masak sekejap.
AYAM GORENG HARUM:
- 1 Ekor Ayam - Potong Kecik2
- Garam- 2 Sudu Kecik
- Kunyit Hidup - 2 Inci Tumbuk Lumat
- Serbuk Kunyit - 1 Sudu Kecik
- Serbuk Cili - 1 Sudu Kecik
- Daun Kari 3 Tangkai
- #Tips daun kari untuk rasa, bau dan lalat tak suka bau ni. Wallllahhhh!
CARA2NYA
- Ayam basuh bersih dan toskan.
- Potong kecik. Lumurkan ayam dgn bahan2 diatas dan perapkan sekejap.
- Goreng ayam dlm minyak terendam sampai sederhana garing.
SAMBAL BELACAN ALA KAK WOK:-
- 4 Biji Cili Kering - Direbus
- Cili Padi Ikut Pedas
- 2 Inci Belacan
- 1 Labu Bawang Besar Dibakar
- 1 Labu Bawang Putih Dibakar
- Gula, Garam, Perasa
- Air Asam Jawa
CARA2NYA:-
- Blend semua bahan diatas kemudian masukkan perahan asam limau kasturi berserta dgn kulitnya.