Saturday, December 16, 2017

RESEPI IKAN BILIS SAMBAL BELACAN

  IKAN BILIS
Ikan bilis merupakan ahli keluarga (Engraulidae) bagi ikan air masin kecil yang lazim. Ikan ikan genera Stolephorus dan Encrasicholina (bunga air) adalah biasa di Malaysia. Ikan bilis ialah ikan hijau yang kecil dengan pantulan biru berikutan jalur melintang pada badannya. Panjang maksimumnya ialah 23 cm. Muncungnya tumpul dengan gigi yang kecil dan tajam pada kedua-dua rahangnya. Mulutnya lebih besar daripada ikan herring. Makanan utama ikan bilis ialah plankton.

RESEPI IKAN BILIS MASAK BELACAN

BAHAN BAHAN
14 biji Cili api 
 2 ulas bawang putih
 1 labu bawang besar dihiris kasar
 segenggam ikan bilis
 secubit garam
 sedikit gula
 2cm belacan
 2/3 biji limau kasturi

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan sedikit minyak..Tumis kesemua bahan2 diatas, kecuali limau kasturi...setelah agak sebati  perahkan jus limau kasturi tadi,kacau sebentar..gaulkan sekali kulit limau tu ye,agar bau nya harum gitu..dah siap!

RESEPI IKAN BILIS MASAK ASAM

IKAN BILIS
Ikan bilis merupakan ahli keluarga (Engraulidae) bagi ikan air masin kecil yang lazim. Ikan ikan genera Stolephorus dan Encrasicholina (bunga air) adalah biasa di Malaysia. Ikan bilis ialah ikan hijau yang kecil dengan pantulan biru berikutan jalur melintang pada badannya. Panjang maksimumnya ialah 23 cm. Muncungnya tumpul dengan gigi yang kecil dan tajam pada kedua-dua rahangnya. Mulutnya lebih besar daripada ikan herring. Makanan utama ikan bilis ialah plankton.

RESEPI IKAN BILIS MASAK ASAM

BAHAN BAHAN
Ikan bilis (buang kepala, cuci sebentar dan toskan)
Bawang besar (dihiris)
Cili Padi (diketuk) - boleh juga guna cili besar yang dipotong memanjang.
Air asam jawa.
Garam
Minyak untuk menggoreng.

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak (Jangan terlalu banyak) Goreng Ikan bilis sehingga rangup. Angkat dan ketepikan.

Tumis bawang besar dan cili sehingga naik bau / layu. Masukkan air asam jawa. Biarkan menggelegak. Perasakan dengan garam.

Masukkan ikan bilis tadi dan segera tutup api. Gaul ikan bilis sehingga sebati. Angkat dan siap dihidang

RESEPI IKAN BILIS MASAK KICAP

IKAN BILIS
Ikan bilis merupakan ahli keluarga (Engraulidae) bagi ikan air masin kecil yang lazim. Ikan ikan genera Stolephorus dan Encrasicholina (bunga air) adalah biasa di Malaysia. Ikan bilis ialah ikan hijau yang kecil dengan pantulan biru berikutan jalur melintang pada badannya. Panjang maksimumnya ialah 23 cm. Muncungnya tumpul dengan gigi yang kecil dan tajam pada kedua-dua rahangnya. Mulutnya lebih besar daripada ikan herring. Makanan utama ikan bilis ialah plankton.

RESEPI IKAN BILIS MASAK KICAP

BAHAN BAHAN

2 genggam ikan bilis.
1 batang cili merah di hiris
10 batang cili api di hiris dan di ketuk.
1 biji bawang holand di hiris.
1 sudu kicap manis
1 sudu cili kering yang telah di kisar.


PROSES PENYEDIAAN

Ikan bilis di goreng garing dan di ketepikan.Keluarkan baki minyak dan tinggal kan sedikit saje. Tumiskan bawang sehingga naik bau wangi.


Masukkan cili kisar dan tumis sehingga wangi. Masukkan cili merah dan cili api yang telah di hiris tadi. Masukkan kicap manis dan gaul rata.


Taburkan garam sebagai perasa.Tutup kan api Masukkan ikan bilis tadi dan gaul rata.Sedia untuk di hidang.

RESEPI IKAN MERAH MASAK TAUCU

IKAN MERAH
Ikan kakap merah adalah salah satu jenis ikan dalam keluaraga siakap atau kakap yang mempunyai sisik berwarna merah. Ikan ini berasal dari wilayah Atlantik Utara terutama di Karibia dan Teluk Meksiko, namun sudah menyebar dan dibudidayakan di perairan Indonesia. Ikan ini juga merupakan salah satu ikan pancing popular di Malaysia

RESEPI IKAN MERAH MASAK TAUCU

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan Merah saiz 500gm
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang cili merah  – dihiris
1/2 inch halia – dihiris
1 biji bawang besar – dihiris kasar utk hiasan

PROSES PENYEDIAAN

Ikan disiang dan cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng dan toskan.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga harum dan keperangan

RESEPI IKAN KERISI MASAK SINGGANG PEDAS

IKAN KERISI
Ikan kakap merah adalah salah satu jenis ikan dalam keluaraga siakap atau kakap yang mempunyai sisik berwarna merah. Ikan ini berasal dari wilayah Atlantik Utara terutama di Karibia dan Teluk Meksiko, namun sudah menyebar dan dibudidayakan di perairan Indonesia. Ikan ini juga merupakan salah satu ikan pancing popular di Malaysia


RESEPI IKAN KERISI MASAK SINGGANG PEDAS

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan kerisi saiz besar
1 biji tomato -potong 4
10 tangkai cili kering - dikisar
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
2 cm kunyit - dikisar
2 batang serai - dititik
1 cm lengkuas - dititik
2 keping asam gelugur/asam keping
garam dan gula secukup rasa
3 cawan air/secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan kesemua bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama air. Masukkan juga asam keping, serai dan lengkuas. Masak biar mendidih.

Masukkan ikan, garam dan gula.Kacau sebentar dan masukkan zucchini. Didihkan hingga empuk dan ikan masak. Tutup api

RESEPI IKAN KERISI MASAK TAUCU

IKAN KERISI
Ikan kakap merah adalah salah satu jenis ikan dalam keluaraga siakap atau kakap yang mempunyai sisik berwarna merah. Ikan ini berasal dari wilayah Atlantik Utara terutama di Karibia dan Teluk Meksiko, namun sudah menyebar dan dibudidayakan di perairan Indonesia. Ikan ini juga merupakan salah satu ikan pancing popular di Malaysia


RESEPI IKAN KERISI MASAK TAUCU

BAHAN BAHAN
3 ekor ikan kerisi saiz sederhana
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang cili merah  – dihiris
1/2 inch halia – dihiris
1 biji bawang besar – dihiris kasar utk hiasan

PROSES PENYEDIAAN

Ikan disiang dan cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng dan toskan.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga harum dan keperangan



Masukkan taucu dan sos tiram masak hingga mendidih.Setelah mendidih, masukkan ikan dan renjiskan dengan sos ikan.Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Siap!

RESEPI IKAN KERISI MASAK KICAP

IKAN KERISI
Kerisi (Pristipomoides filamentosus) adalah ikan dasaran yang menghuni dasar perairan tropis Indo-Pasifik. Ikan ini masih satu suku dengan kakap dan merupakan ikan pancing yang umum ditangkap. Orang Hawaii menyebutnya ōpakapaka



RESEPI IKAN KERISI MASAK KICAP

BAHAN BAHAN
3 ekor ikan Kerisi saiz sederhana
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - hiris
sedikit lada bengala @ cili hijau
kicap manis secukupnya
sedikit garam, gula dan aji jika suka
sedikit minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit. Panaskan minyak untuk mengoreng secukupnya, goreng ikan seperti biasa hingga garing dikedua bahagian, angkat ketepikan.

Dengan kuali lain, panaskan minyak Masak, masukkan bawang putih kemudian masukkan kicap dan semua jenis sos. Masukkan sedikit air, lada bengala/cili hijau, bawang besar, tomato dan perasa secukup rasa.



Masak biar mendidih sekejap, kemudian boleh la dituang atas ikan goreng tadi

RESEPI IKAN CENCARU MASAK HALIA

IKAN CENCARU
Ikan Cencaru (bahasa Inggeris: Torpedo Scad) merupakan sejenis ikan karnivor air terbuka tropika yang suka berkelompok di kawasan-kawasan pantai Indo-Pasifik Barat, dari Afrika Timur sehingga Jepun dan Australia. Taburannya antara 47° U - 22° S, dan 40° T - 156° T. Ikan ini hidup antara 20 - 100 meter dalam di kawasan payau yang mempunyai terumbu. Ikan Cencaru mempunyai nilai komersil yang tinggi. Nama sainsnya Megalaspis cordyla.

Ikan Cencaru berwarna kelabu kebiru-biruan hingga hijau pada bahagian dorsal, dan keperak-perakan pada bahagian bawah. Operkulumnya mempunyai bintik hitam yang besar, dengan sirip yang berwarna gelap. Panjang Ikan Cencaru sehingga 80 sentimeter (2 kaki 7 inci), dan beratnya sehingga 4 kilogram. Ikan ini mempunyai 7 - 9 sirip kecil yang berasingan pada bahagian belakang ridip dan sirip duburnya.

RESEPI IKAN CENCARU MASAK HALIA

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan cencaru goreng dulu
2 biji bawang putih ( tumbuk )
2 sudu besar sos tiram
Cili merah ( hiris memanjang )
2 inci Halia ( hiris memanjang )
Bawang besar ( potong memanjang)
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Tumis halia dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan sedikit sos tiram. Kacau rata dan tambah air. Kalau nak kuah banyak boleh lebihkan air.

Kemudian perasakan dengan serbuk perasa. Masukkan cili merah, halia dan juga bawang besar Kacau lagi hingga mendidih.Tutup api dan tuang kuah atas ikan yang telah digoreng kunyit dan garam tadi.siap


Hiasan dengan tomato kecil

RESEPI IKAN CENCARU MASAK TAUCU

IKAN CENCARU
Ikan Cencaru (bahasa Inggeris: Torpedo Scad) merupakan sejenis ikan karnivor air terbuka tropika yang suka berkelompok di kawasan-kawasan pantai Indo-Pasifik Barat, dari Afrika Timur sehingga Jepun dan Australia. Taburannya antara 47° U - 22° S, dan 40° T - 156° T. Ikan ini hidup antara 20 - 100 meter dalam di kawasan payau yang mempunyai terumbu. Ikan Cencaru mempunyai nilai komersil yang tinggi. Nama sainsnya Megalaspis cordyla.

Ikan Cencaru berwarna kelabu kebiru-biruan hingga hijau pada bahagian dorsal, dan keperak-perakan pada bahagian bawah. Operkulumnya mempunyai bintik hitam yang besar, dengan sirip yang berwarna gelap. Panjang Ikan Cencaru sehingga 80 sentimeter (2 kaki 7 inci), dan beratnya sehingga 4 kilogram. Ikan ini mempunyai 7 - 9 sirip kecil yang berasingan pada bahagian belakang ridip dan sirip duburnya.

IKAN CENCARU MASAK TAUCU



BAHAN BAHAN
3 ekor ikan cencaru potong 2
1 camca besar taucu
1 camca besar sos tiram
1 cawan air (atau secukupnya)
Sedikit sos ikan
Secubit gula
1 biji bawang besar saiz sederhana – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang cili merah  – dihiris
1/2 inch halia – dihiris
1 biji bawang besar – dihiris kasar utk hiasan

PROSES PENYEDIAAN
Ikan dipotong dua dan cuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian goreng dan toskan.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga harum dan keperangan

Masukkan taucu dan sos tiram masak hingga mendidih.Setelah mendidih, masukkan ikan dan renjiskan dengan sos ikan.Rasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Siap!


RESEPI IKAN CENCARU MASAK CUKA

IKAN CENCARU
Ikan Cencaru (bahasa Inggeris: Torpedo Scad) merupakan sejenis ikan karnivor air terbuka tropika yang suka berkelompok di kawasan-kawasan pantai Indo-Pasifik Barat, dari Afrika Timur sehingga Jepun dan Australia. Taburannya antara 47° U - 22° S, dan 40° T - 156° T. Ikan ini hidup antara 20 - 100 meter dalam di kawasan payau yang mempunyai terumbu. Ikan Cencaru mempunyai nilai komersil yang tinggi. Nama sainsnya Megalaspis cordyla.

Ikan Cencaru berwarna kelabu kebiru-biruan hingga hijau pada bahagian dorsal, dan keperak-perakan pada bahagian bawah. Operkulumnya mempunyai bintik hitam yang besar, dengan sirip yang berwarna gelap. Panjang Ikan Cencaru sehingga 80 sentimeter (2 kaki 7 inci), dan beratnya sehingga 4 kilogram. Ikan ini mempunyai 7 - 9 sirip kecil yang berasingan pada bahagian belakang ridip dan sirip duburnya.


IKAN CENCARU MASAK CUKA


BAHAN BAHAN
2 - 3 ekor ikan cencaru potong 2
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 labu bawang besar - Hiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1'2 in halia - dihiris
2 biji cili merah  - dihiris serong
10 biji cili padi
1/2 sudu kecil biji sawi
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
400ml air
3 sudu besar cuka
 garam dan gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Goreng ikan yg telah dilumurkan garam dan serbuk kunyit hingga masak dan sedikit garing. Ketepikan. Buangkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar sahaja dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga terbit bau.

Masukkan cili merah, cili padi, biji sawi dan serbuk kunyit. Goreng seketika.Masukkan air dan cuka dan biarkan hingga mendidih.

Masukkan garam dan gula, lobak merah dan ikan yg telah digoreng tadi.Biarkan mereneh sekejap (supaya rasa masam2 kuah meresap pd isi ikan. Masak seketika kemudian bolehlah dihidangkan.

IKAN TUNA MASAK LEMAK CILI API

IKAN TUNA
Tuna adalah ikan laut pelagik yang termasuk bangsa Thunnini, terdiri dari beberapa spesies dari famili skombride, terutama genus Thunnus. Ikan ini adalah perenang andal (pernah diukur mencapai 77 km/jam). Tidak seperti kebanyakan ikan yang memiliki daging berwarna putih, daging tuna berwarna merah muda sampai merah tua. Hal ini karena otot tuna lebih banyak mengandung myoglobin daripada ikan lainnya. Beberapa spesies tuna yang lebih besar, seperti tuna sirip biru Atlantik (Thunnus thynnus), dapat menaikkan suhu darahnya di atas suhu air dengan aktivitas ototnya. Hal ini menyebabkan mereka dapat hidup di air yang lebih dingin dan dapat bertahan dalam kondisi yang beragam. Kebanyakan bertubuh besar, tuna adalah ikan yang memiliki nilai komersial tinggi.

RESEPI IKAN TUNA MASAK LEMAK CILI API 



BAHAN BAHAN
400gm ikan tuna potong bulat
20 biji cili api
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai (dititik)
sedikit asam keping/ air asam jawa
100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi (jenama apa pun boleh)

PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai

Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga ikan tuna. Jangan lupa masukkan asam keping.Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa

Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga lokan masak boleh lah tutup kan api.

IKAN KERAPU SUNU MASAK KICAP

IKAN KERAPU
Ikan Kerapu atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis ikan air masin.

Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang, kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga sepanjang 58 cm.

Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.

RESEPI IKAN KERAPU  MASAK KICAP

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan kerapu Sunu saiz 300gm
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - hiris
sedikit lada bengala @ cili hijau
kicap manis secukupnya
sedikit garam, gula dan aji jika suka
sedikit minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit. Panaskan minyak untuk mengoreng secukupnya, goreng ikan seperti biasa hingga garing dikedua bahagian, angkat ketepikan.

Dengan kuali lain, panaskan minyak Masak, masukkan bawang putih kemudian masukkan kicap dan semua jenis sos. Masukkan sedikit air, lada bengala/cili hijau, bawang besar, tomato dan perasa secukup rasa.

Masak biar mendidih sekejap, kemudian boleh la dituang atas ikan goreng tadi

RESEPI IKAN KERAPU MASAK TIGA RASA

IKAN KERAPU
Ikan Kerapu atau nama saintifiknya Cephalopholis sonnerati merupakan sejenis ikan air masin.

Ikan Kerapu Bara merupakan ikan badan tebal dengan bonggol di bahagian kepala. Ia mempunyai warna merah kepada kuning bata-merah atau perang, kdang-kala dengan tompok perang, merah atau putih. Ia mampu membesar sehingga sepanjang 58 cm.

Spesies (benthic) tinggal di kawasan terumbu karang dan air tropika Timur-Indo dan Tengah Pasifik, pada kedalaman antara 30 m hingga 100 m.

IKAN KERAPU MASAK TIGA RASA


BAHAN BAHAN
Seekor ikan kerapu berat 300gm
3 biji bawang putih - dicincang halus
6 biji bawang merah - dicincang halus
6 biji cili merah - dicincang halus 
15 Biji cili Api - 
2 biji tomato - dipotong dadu
2 kerat nenas - di potong dadu
2 sudu cili boh
3 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan
Sedikit daun ketumbar
1 sudu besar tepung jagung
serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
Minyak

PROSES PENYEDIAAN
Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh dan tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat dan toskan.

Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang dan goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah dan goreng lagi sehingga naik bau.

Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi dan goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa dan tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.

Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

TELUR MASIN MASAK LEMAK


BAHAN BAHAN
5 biji telur itik Masin
5 cawan santan
2 batang serai 
1 helai daun kunyit
Garam 

BAHAN DITUMBUK
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
sedikit garam

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan  santan bersama bahan ditumbuk ke dalam periuk. Masak sehingga kuah santan mendidih.Masukkan daun kunyit dan serai.

Pecahkan telor dalam mangkuk berasingan dan masukkan dalam periuk satu persatu. Perlahankan api dan tutup periuk. 

Kacau semula selepas 4 minit secara perlahan2 dan pastikan telur tidak melekat didasar periuk.  Perasakan dengan garam dan bila telur dah cukup masak,padam api.

RESEPI BELANGKAS MASAK TUMIS

BELANGKAS
Belangkas ialah sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar. Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit.

Belangkas adalah dari famili Limulidae. Nama saintifik belangkas yang hidup di pinggir pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui di kawasan paya ialah carcinoscorpius rotundicauda.

Haiwan ini merupakan artropod laut yang bentuk badannya mirip kepada 'ketopong besi' tentera dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh semula dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang menakjubkan.

RESEPI BELANGKAS MASAK TUMIS

BAHAN BAHAN
500 gm atau seekor belangkas.
15 biji cili padi - tumbuk
3 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 batang serai - titik
3 helai daun limau purut
1 sudu makan kicap cair
sedikit air asam jawa 
garam dan gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Bakar dahulu belangkas dan apabila dah masak ambil telur dan isi belangkas shj.

Tumis bahan tumbuk, serai dan daun limau purut hingga terbit baunya. Masukan belangkas yang telah siap tadi Kemudian masukkan air asam jawa, air, kicap cair dan siput. Kacau rata dan akhir sekali... perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Dah siap... bolehlah dihidangkan ketika masih panas.


RESEPI BELANGKAS MASAK PEDAS

BELANGKAS
Belangkas ialah sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar. Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit.

Belangkas adalah dari famili Limulidae. Nama saintifik belangkas yang hidup di pinggir pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui di kawasan paya ialah carcinoscorpius rotundicauda.

Haiwan ini merupakan artropod laut yang bentuk badannya mirip kepada 'ketopong besi' tentera dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh semula dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang menakjubkan

RESEPI BELANGKAS MASAK PEDAS


BAHAN BAHAN
Seekor atau 500gm Belangkas yang bertelur 
4 Sudu besar Sos tiram
Sos cili secukupnya
Kicap manis secukupnya
Daun limau 2 helai
Daun salam 2 helai
Tomato dihiris
Daun bawang
Garam

BAHAN TUMIS
5 biji bawang Merah
4 biji Bawang Putih
1 inci Halia
1/2 inci Lengkuas
20 biji Cili padi merah dihiris

PROSES PENYEDIAAN
Bakar Belangkas terlebih dahulu sehingga setengah masak lepas tu beesihkan dan potong 6 atau 8 .Tumis bahan tumisan hinga naik bau.

Masukkan belangkas  & air.Kemudian tutup. Setelah itu masukkan sos cili,tiram,kicap n garam.gaul rata

Masukkan cili hiris,daun bawang & tomato. Masak sampai semua sebati. hidangkan