BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan Talapia
1 paket kecil rempah kari
1 sudu besar halba campur
1 tangkai daun kari
Sedikit serbuk cili/cili kisar - jika suka pedas
1 kepal asam jawa
1 kotak santan kotak + 3 kotak air
Garam
BAHAN
HIRIS:
2 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
BAHAN
LAIN:
8 batang kacang bendi
1 biji tomato buah
2 tangkai cili hijau - belah 2
CARA
CARA:
Panaskan minyak yang banyak dan tumis cili padi, bawang putih
dan bawang merah yang dihiris dan halba campur. Bila minyak banyak, baru minyak
akan timbul ketika dimasukkan santan. Minyak yang banyak bukan saja kari nampak
cantik tapi rasanya pun lebih sedap.
Masukkan rempah kari kering yang tidak dibancuh dengan air.
Kacau laju laju dalam 1-2 minit sebelum dimasukkan sedikit air. Masak lama lama
dengan api perlahan sehingga rempah garing dan pecah minyak.
Setelah rempah terbit minyak, baru masukkan daun kari, santan
dan air asam jawa. Perlahankan api. Kena selalu dikacau sehingga mendidih
supaya kuah cantik dan tidak berketul.
Bila mendidih, masukkan ikan. Setelah ikan hampir masak,
masukkan bendi, tomato dan cili hijau.
Perlahankan api dan biarkan mereneh sehingga ianya pecah
minyak. Jika perlu, boleh keluarkan ikan terlebih dahulu sementara kuah terbit
minyak.
Masukkan garam. Rasa garam harus seimbang dengan rasa masam.
Paling penting, biarkan kuah kari ada sedikit rasa masam barulah rasanya lebih
sedap. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.