Wednesday, September 16, 2020

IKAN TALAPIA MASAK KARI

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan Talapia
1 paket kecil rempah kari
1 sudu besar halba campur
1 tangkai daun kari
Sedikit serbuk cili/cili kisar - jika suka pedas
1 kepal asam jawa
1 kotak santan kotak + 3 kotak air
Garam

BAHAN HIRIS:
2 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

BAHAN LAIN:
8 batang kacang bendi
1 biji tomato buah
2 tangkai cili hijau - belah 2

CARA CARA:
Panaskan minyak yang banyak dan tumis cili padi, bawang putih dan bawang merah yang dihiris dan halba campur. Bila minyak banyak, baru minyak akan timbul ketika dimasukkan santan. Minyak yang banyak bukan saja kari nampak cantik tapi rasanya pun lebih sedap.

Masukkan rempah kari kering yang tidak dibancuh dengan air. Kacau laju laju dalam 1-2 minit sebelum dimasukkan sedikit air. Masak lama lama dengan api perlahan sehingga rempah garing dan pecah minyak.

Setelah rempah terbit minyak, baru masukkan daun kari, santan dan air asam jawa. Perlahankan api. Kena selalu dikacau sehingga mendidih supaya kuah cantik dan tidak berketul.

Bila mendidih, masukkan ikan. Setelah ikan hampir masak, masukkan bendi, tomato dan cili hijau.

Perlahankan api dan biarkan mereneh sehingga ianya pecah minyak. Jika perlu, boleh keluarkan ikan terlebih dahulu sementara kuah terbit minyak.

Masukkan garam. Rasa garam harus seimbang dengan rasa masam. Paling penting, biarkan kuah kari ada sedikit rasa masam barulah rasanya lebih sedap. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK KENCUR @ CEKUR

BAHAN-BAHAN:
5 ekor ikan talapia (goreng dengan garam kunyit terlebih dahulu)
6 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
10 biji cili api *
6 biji ubi cekur *
5 helai daun cekur (dihiris halus)
Santan pekat
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
* ditumbuk halus

Ikan talapia digoreng terlebih dahulu

CARA MENYEDIAKAN:-
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bahan yang di tumbuk halus tadi hingga naik bau dan garing.

2. Kemudian masukkan sedikit air, santan pekat, asam keping, garam dan hirisan daun cekur tadi.

3.Biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat,baru dimasukkan ikan talapia yang digoreng tadi.

4.Biarkan mendidih seketika dan bolehlah ditutupkan api. Hidangkan.

IKAN TALAPIA MASAK SAMBAL


BAHAN-BAHAN:
1. Ikan talapia 2-3 ekor
2. Lada kecik sengenggam 
3. Bawang besar 1 biji
4. Bawang putih 4 ulas
5. Halia 1 inci
6. Garam
7. Gula

CARA MEMASAK
1. Goreng ikan talapia sehingga garing. Gunakan api yang perlahan. Bagi yang pertama kali nak belajar goreng ikan tu, korang kena la bubuh garam dan kunyit dekat ikan talapia tu.. Sat lagi tak sedap pulak ikan korang. Tawar jer rasa.. hihi.

2. Bila dah siap goreng tu korang ketepikan dulu. Now proses nak masak sambal pulak. Cara dia mudah je, korang tumbuk bawang besar, bawang putih, lada kecik dan halia. Kemudian tumis dalam kuali.  siap