Rendang adalah
masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat
Melayu,[perlu rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya.
Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau
purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan
dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat
pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.
500 gram daging (
untuk satay )
10 tangkai cili
kering dikisar
9 biji bawang merah
saiz kecil dikisar
2 sudu besar ketumbar
dikisar
1 sudu teh jintan
putih dikisar
5 batang serai dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci lengkuas
dikisar
1 inci kunyit hidup
dikisar
3 ulas bawang putih
dikisar
2 sudu makan kerisik
air asam jawa
secukupnya untuk mengisar
garam dan gula
secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan
kisar dengan manisan dan garam. Gaul sebati. Lumurkan pada daging lembu yang
siap dipotong mengikut saiz membuat satay tadi.
Perapkan
sekurang-kurangnya 3-4 jam
Masukkan daging yang
telah diperap tadi ke dalam kuali dan masak hingga agak empuk. Jika daging
payah hendak empuk boleh tambah air dan masak lagi.
Masukkan kentang dan
lobak merah. Tambah sedikit air supaya kentang dan lobak tadi cepat empuk.
Campurkan kerisik. Kacau rata.
Bila daging, lobak
merah dan kentang telah empuk, tutup api.
Sebaik-baiknya tutup
kuali ketika memasak, kacau sekejap-sekejap dan gunakan api sederhana.