BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ayam
- 15 biji buah kurma
- 1 biji bawang besar - dipotong membulat
- 2 batang serai - dititik
- 3 sudu besar cili kering yg dikisar
- 6 sudu besar sos tomato - blh tambah
- 6 sudu besar sos cili - boleh tambah
- 2 sudu besar madu - boleh tambah
- Air secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
- Daun sup/bawang yang telah diracik halus
BAHAN-BAHAN DIKISAR:
- 5 biji bawang merah
- 3 biji ulas bawang putih yang besar
- 1 1/2 inci halia
- *Boleh ditambah lagi bahan-bahan mengikut citarasa sendiri .
CARA MEMASAK :
- Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Buah kurma dibuang biji dan dibelah 2 . Potong bawang besar nipis -nipis .
- Ayam dibersihkan kemudian dipotong menjadi 12 bahagian kecil dan digaul dengan garam serta kunyit . Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak dan agak garing .
- Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar ,cili kisar, bawang besar serta serai.
- Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato dan kacau lagi.
- Masukkan buah kurma, air secukupnya , buah tomato dan madu secukupnya.
- Kacau semua bahan sehingga kuah menjadi mendidih dan buah kurma menjadi agak lembik .
- Masukkan semua ayam goreng serta garam secukupnya , rasa kuah jika kurang manis boleh la ditambah sedikit gula.
- Gaulkan semua bahan-bahan dan taburkan daun sup/bawang yang telah diracik kecil. Terus kacau dan boleh la dimatikan api dapur.
- SELAMAT MENCUBA.