Monday, October 02, 2017

RESEPI TELUR BUMBU BALI

Telur ayam, jenis telur yang paling biasa dipergunakan sebagai makanan. Telur-telur burung merupakan sumber makanan yang biasa, khususnya telur ayam, itik, dan angsa, tetapi telur-telur yang lebih kecil seperti telur puyuh kekadang juga digunakan sebagai satu ramuan gourmet, sebagaimana dengan telur burung unta yang terbesar.


Resepi ini merupakan resepi dari negara jiran yang merupakansalah satu resepi yang boleh dicuba untuk mempelbagaikan menu makanan seharian.

RESEPI TELUR BUMBU BALI

BAHAN BAHAN
 4-5 Biji telur ayam, rebus, kupas dan goreng
1 sudu besar garam
1 sudu gula perang
1 tomato
2 sudu besar minyak masak
1 keping daun limau purut
2 sudu kecil kicap

BAHAN DIKISAR
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang Merah
5 biji chili api
2 biji buah kayu karas goreng

PROSES PENYEDIAAN
Campurkan Bahan yang telah dikisar halus . Ketepikan.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan bahan yang telah dikisar halus tadi, tambah daun Limau Purut. Masukkan telur rebus, tambah sos soya manis dan air, kacau sehingga dibahagikan sama rata.

Makanan siap untuk dihidang

Resepi Udang Alfredo Pasta dengan Scallops@Kekapis

Gambar sekadar Hiasan


Pasta merupakan sejenis mi, dan ia merupakan makanan ruji untuk makanan tradisional orang Itali. Pasta dikenal pasti pada tahun 1154 di Sicily. Pasta dibuat dari tepung gandum jenis durum dijadikan doh (tidak dicampur ragi), dicampur dengan air, kemudian dibentuk menjadi pelbagai bentuk. Setiap bentuk tersebut dimasak dan dihidang untuk dijadikan pelbagai jenis hidangan. Ia juga boleh dibuat dari pelbagai jenis tepung bijirin. Telur juga boleh digantikan selain air. Pasta boleh dibahagi kepada dua kategori, kering (pasta secca) dan basah (pasta fresca).spageti atau fettuccine

Pada kali ini menu pasta adalah Resepi Udang Alferdo Pasta dengan Scallops

Bahan bahan

ü spageti atau fettuccine
ü Isi Tengah Scallops @ Kekapis
ü 300 kg udang besar, buang kulit dan dibelah atas
ü 6 sudu mentega
ü 2 cawan heavy cream
ü 1 cawan parut keju Parmesan
ü 3 sudu minyak zaitun
ü ½ sudu teh bawang putih yang dicincang
ü garam dan lada secukup rasa

Cara masak

ü Masak spageti atau fetuccine mengikut arahan  yang telah ditetapkan

ü Panaskan minyak dalam kuali. Setelah minyak mula panas, pan goreng udang selama 1 minit setiap sisi. Keluarkan udang dari kuali dan ketepikan.

ü Rebus kerang dalam api sederhana selama 2 minit setiap sisi. Dan toskan airnya
.
ü Pada kuali yang sama, cairkan mentega, kemudian masak bawang putih sehingga bertukar warna perang separuh masak.

ü Tuangkan heavy cream di dalam kuali dan kemudian kacau. Masak antara haba rendah hingga sederhana selama 5 minit.


ü Maukan  udang dan kerang. Kacau dan masak selama 3 minit lagi.

ü Tambah keju Parmesan dan matikan haba. Masukkan garam dan lada jika diperlukan.

ü Tuangkan sos di atas spageti atau anda boleh menambah spageti di dalam kuali.



ü  Hidang. Dan boleh nikmati hidangan pasta

RESEPI UDANG MENTEGA BAWANG PUTIH


Ramai penggemar masakan udang asyik masak udang menggunakan resepi yang sama. Oleh itu saya ingin kongsikan resepi yang saya rasa menjadi pembuka selera penggemar masakan berasaskan udang iaitu Resepi Udang Mentega Bawang Putih. Selamat Mencuba

RESEPI UDANG MENTEGA BAWANG PUTIH

BAHAN-BAHAN
500 gram udang sederhana besar
5 – 6  biji cili Merah
Daun bawang
8 ulas bawang putih, dihancurkan dan dicincang
2 sudu minyak masak
3 sudu mentega
½ sudu teh garam
¼ sudu teh  lada hitam

PROSES PENYEDIAAN
Letakkan udang di dalam pinggan dan tabur sedikit  garam dan lada hitam. Gaul biar garam dan lada hitam sekata . Biarkan ia kekal selama 10 minit.

Cairkan  mentega dalam kuali panas. Tambah minyak masak. Setelah campuran mentega dan minyak telah panas, masukkan bawang putih dan masak dengan api sederhana hingga bawang bertukar warna jadi perang/cokelat

Masukkan Cili Merah  ke dalam kuali. Kacau dan biarkan masak dalam  30 saat.

Masukan udang. Kacau sehingga udang bertukar warna separuh masak.

Masukan dau bawang dan biar hingga masak dan hidangan siap untuk dimakan



Sunday, October 01, 2017

RESEPI KETAM GORENG HALIA

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


RESEPI KETAM GORENG  HALIA

BAHAN-BAHAN
4 lbs ketam
1 1/2 sudu sos tiram
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu garam
1/2 sudu teh tanah lada hitam
2 sudu teh gula
1 sudu besar jagung
1/2 cawan air
1 cawan daun bawang dicincang
2 hingga 3 sudu besar halia, cincang
2 sudu bawang putih, cincang
3 cawan minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
Dalam satu mangkuk, gabungkan sos tiram, minyak bijan, garam, lada hitam tanah, gula, bawang putih, tepung jagung, dan air. Campurkan dengan baik kemudian diketepikan.

Tuangkan minyak masak dalam kuali  sehingga panas dan masukan ketam ke dalam  kuali biar masak sehingga 3 minit.

Keluarkan dari kuali dan letakkan di dalam bekas  dan biarkan seberapa minit untuk memastikan minyak masak keluar daribadan ketam.

Pada kuali yang sama, keluarkan minyak masak  dan hanya tinggalkan kira kira 2 sudu sahaja minyak masak dalam kuali.

Masukkan ketam goreng dan tuangkan campuran sos (bahan campuran dalam nombor 1). Kacau dan masak beberapa minit.

Makanan siap untuk dihidangkan

RESEPI KETAM CILI DENGAN KACANG PANJANG

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM CILI DENGAN KACANG PANJANG
Gambar sekadar Hiasan


BAHAN-BAHAN
6 keping ketam potong separuh
8 keping kacang panjang , potong 2 inci panjang
1cm Halia, cincang
6 ulas bawang putih, dihancurkan atau cincang
1 biji bawang sederhana
5 keping cili padi
1 keping telur
 2 sudu besar tepung jagung
¼  sos  tomato
1 cawan stok ayam @Chicken broth
1 sudu sos soya
 3 sudu minyak masak
Garam dan lada secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Gabungkan stok ayam, kicap, sos tomato, dan tepung jagung dalam mangkuk. Campur semuanya dan gaul hingga sebati.

Panaskan minyak dalam kuali atau kuali besar. Setelah minyak menjadi panas, tumis bawang putih, bawang, dan halia.

Setelah bawang menjadi lembut, tambahkan cili Merah/Cili Padi dan kacang ular. Kacau rata di dalam api selama 2 hingga 3 minit.
Masukan  ketam. Teruskan gaul selama 5 minit.

Masukan  garam dan lada hitam . Tuangkan campuran stok ayam dan kemudian tuangkan ke kuali. Masak selama 1 minit.

Tuangkan telur yang telah dipukul dan kacau selama 3 minit.

Pindahkan ke mangkuk/ pinggan hidangan. Hidangkan dengan nasi putih hangat.

 Berkongsi dan nikmati!


RESEPI KETAM MASAK CILI

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


RESEPI KETAM MASAK CILI
BAHAN-BAHAN
2 keping ketam, potong separuh
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar bawang putih, cincang
3 sudu besar halia, cincang
1 sudu besar lada merah atau 3 keping cili merah dihiris
2 sudu sos hoisin
½ cawan tomato atau sos tomato
¼ cawan sos cili manis
2 sudu sos ikan
½ sudu teh minyak bijan
¼ cawan air
3 sudu besar bawang hijau atau bawang merah, cincang salutan tipis

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan periuk memasak dan tuangkan minyak masak

Tumis bawang putih, halia, dan lada merah dihancurkan

Masukan ketam dan masak selama 3 hingga 4 minit

Masukkan, sos tomato, sos cili manis, sos ikan, dan minyak bijan kemudian campur dengan bahan-bahan lain

Tuangkan ke dalam air dan biarkan mendidih kemudian reneh selama 10 hingga 15 minit atau sehingga sos menjadi tebal


Hiaskan dengan bawang hijau di atasHidangkan panas. Berkongsi dan Nikmati!

RESEPI LOKAN MASAK REBUS HALIA

BAHAN-BAHAN
1 kg Lokan Segar yang telah dibersihkan dari pasir
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 batang serai di ketuk
15 cili padi/ api
2 asam keping
1 sdt garam
Minyak masak sedikt
Tomato
Daun Bawang

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan bahan yang disediakan hingga harum

Tambahkan garam. masukan air tunggu hingga mendidih. Masukan lokan yang telah dibersihkan

Masukan garam,tomato, dan serai gula sedikit dan perisa. Masukan Daun Bawang sebagai hiasan

Siap untuk dihidangkan

RESEPI LOKAN MASAK KARI KERING

BAHAN-BAHAN
200 gram isi lokan segar
Rampah kari ikan
Daun kari
Garam
Gula
Air Asam Jawa
Minyak makan

BAHAN DI KISAR
Cili Giling / Chili Kering pun boleh
2 Bawang bomboydipotong bulat
3 - 4 Bawang putih
Cili padi / Cili Merah
2 cm halia

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan isi lokan dan toskanKisarkan semua bahan yang dalam senarai perlu dikisar

Panaskan minyak dalam kuali, bila minyak sudah panas masukkan daun kari, bahan yang sudah dikisar.  

Bila sudah naik bau masukkan bancuhan rampah sebatikan sampai rampah masak masukkan lokan, air asam jawa, garam, gula dan bahan bahan penambah perisa. Biarkan masak hingga agak kering sedikit

Siap untuk dihidang bersama nasi panas


RESEPI RENDANG LOKAN

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Selain daging, lokan dan beberapa jenis hasil laut boleh dimasak rending.
BAHAN BAHAN
  • 3  kilo lokan . Dikupas atau paling senang rendam dalam air dan ambil isi
  • 3  biji bawang besar 
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • Santan
  • Asam keping
  • Sedikit gula
  • garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar cili
  • 4-5  sudu besar cili kering
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 hiris halia
  • 1 batang serai

PROSES PENYEDIAAN
  • Lokan, dikopek dan diambil isi dan airnya. Tumiskan bahan bahan yang dikisar
  • Masukkan lokan ,  garam ,  gula dan  Kacau sebentar
  • Masukkan santan bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris  asam keping  serai daun kunyit.
  • Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang dengan nasi 
  • Selamat mencuba