Telur ayam,
jenis telur yang paling biasa dipergunakan sebagai makanan. Telur-telur burung
merupakan sumber makanan yang biasa, khususnya telur ayam, itik, dan angsa,
tetapi telur-telur yang lebih kecil seperti telur puyuh kekadang juga digunakan
sebagai satu ramuan gourmet, sebagaimana dengan telur burung unta yang
terbesar.
Resepi ini merupakan
resepi dari negara jiran yang merupakansalah satu resepi yang boleh dicuba
untuk mempelbagaikan menu makanan seharian.
RESEPI
TELUR BUMBU BALI
BAHAN BAHAN
4-5 Biji
telur ayam, rebus, kupas dan goreng
1 sudu besar garam
1 sudu gula perang
1 tomato
2 sudu besar minyak masak
1 keping daun limau purut
2 sudu kecil kicap
BAHAN DIKISAR
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang Merah
5 biji chili api
2 biji buah kayu karas goreng
PROSES PENYEDIAAN
Campurkan Bahan yang
telah dikisar halus . Ketepikan.
Panaskan minyak dalam
kuali, tumis bahan bahan yang telah dikisar halus tadi, tambah daun Limau
Purut. Masukkan telur rebus, tambah sos soya manis dan air, kacau sehingga
dibahagikan sama rata.
Makanan siap untuk
dihidang