Saturday, November 18, 2017

RESEPI KUPANG GORENG KUNYIT

BAHAN-BAHAN
Isi kupang secukupnya
2 biji bawang putih - dihiris halus
3 biji bawang merah- dihiris halus
sedikit halia-  dihiris halus
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa

lada hidup dan bawang besar, dipotong- potong
minyak untuk menumis

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan hiris hingga kekuningan.

Masukkan isi kupang, garam dan serbuk kunyit.

Akhir sekali, tambahkan hirisan lada hidup dan bawang besar.

Friday, November 17, 2017

RESEPI AYAM TERIYAKI

Teriyaki (照り焼き, てりやき?) adalah cara memasak makanan Jepun yang dipanaskan atau dipanggang di atas kuali besi yang rata untuk memanggang dengan menggunakan sos teriyaki (tare). Sos teriyaki diperbuat daripada kicap (shōyu), sake untuk memasak, dan gula pasir dengan kadar 1:1:1.

Perkataan teriyaki berasal dari perkataan teri yang bermaksud bersinar (kerana mengandungi gula), dan perkataan yaki iaitu dibakar atau dipanggang. Sewaktu sedang membuat teriyaki, bahan-bahan makanan yang akan dipanggang dicelup dan diperap dengan sos teriyaki buat beberapa kali hingga betul-betul masak. Di Jepun, bahan yang banyak dipakai dalam masakan teriyaki adalah ikan yang yang banyak daging (tongkol, makarel, trout, marlin), sedangkan di luar Jepun digunakan berbagai jenis daging (ayam, lembu, babi), atau sotong ataupun bahan daripada ubi konnyaku.
BAHAN BAHAN
500 gram isi paha ayam dibuka tulang
1 ulas bawang bombay- Hiris halus
2 ulas bawang putih - ketuk
2cm halia - Ketuk
25 ml bumbu teriyaki instant
minyak sayur secukupnya

PROSES MASAK AYAM TERPIYAKI
Bersihkan  ayam dan toskan air.

Hiris ayam ukuran siaz hirisan nipis, lalu campurian bahan dengan bumbu teriyaki instan, biarkan selama 10 minit hingga bahan meresap.

Panaskan minyak, tumis bawang bombay, bawang putih, dan halia hingga keluar bau

Masukkan ayam, dan masak hingga ayam empuk  dan kuah kental.

Siap untuk dinikmati.

RESEPI MASAK LEMAK BUAH PISANG MUDA

Masak lemak ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Masak lemak ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam masakan.
BAHAN BAHAN
1 ikat pisang muda
5 biji cili api
3 cm kunyit hidup
Santan pekat dari sebiji kelapa ( boleh tambah jika kurang kuah)
Segenggam ikan bilis

PROSES MASAK
Bahan yang ditumbuk lumat cili api, kunyit hidup dan masukkan juga garam supaya mudah nak menumbuk nanti.

Pisang muda yang sudah siap dikupas. Cara nak mengupas pisang ini ialah dengan menyiat kulitnya sahaja. Pisau perlu disapukan dengan minyak kalau tidak nanti getah pisang muda akan melekat pada pisau.

Mula sekali masukkan santan pekat , bahan ditumbuk lumat , ikan bilis dan biarkan sampai kuah mendidih sekejap dan terus dimasukkan pisang muda.Kacau kuah dan buah pisang supaya menjadi mesra. Kemudian biar kuah mendidih dan buah pisang menjadi empuk dan masak.

Dah pun siap pisang masak lemak ini.

RESEPI CEKODOK UDANG MAMAK

Kuih jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi.

Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.
BAHAN BAHAN
1 Kg tepung gandum
250gm udang sederhana besar
Segengam daun kucai
500gm taugeh
1 biji bawang besar dihiris halus.
1 paket yis kering
1 sudu kecil garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk kunyit.
Minyak masak.

PROSES MASAK
1. Masukkan tepung dalam sebuah bekas dan masukan yis kering kedalam tepung kacau rata.

2. Masukan garam,daun kucai,taugeh,serbuk kunyit ke dalam tepung.

3. Masukan lima cawan air kedalam adunan tepung.Adunkan semua bahan sehingga sebati.

4. Apabila Selesai tutup adunan tepung itu dan biarkan selama 1 jam untuk tepung itu naik.

5. Panaskan kuali.Nyalakan api dapur untuk mengoreng cucur tidak terlalu besar. Jangan pula terlalu kecilkan api.Ini akan menjadikan cucur anda akan meresapi terlalu banyak minyak.

RESEPI UDANG GORENG KASTURI

Goreng ialah satu proses memasak dengan menggunakan minyak, lemak(mentega), garam atau pasir. Umumnya di Malaysia, kebanyakan pengguna menggunakan minyak dari kelapa sawit untuk menggoreng tetapi ada pilihan minyak yang lain seperti minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak kelapa dan minyak zaitun. Minyak kelapa sawit lebih banyak digunakan kerana mudah didapati dan lebih murah. Suhu gorengan hendaklah dikawal secara betul untuk memastikan masakan dimasak dengan betul.

BAHAN BAHAN
10 ekor udang besar
5 biji cili merah
5 biji cili hijau
2 tomato merah
2 biji bawang besar
2 biji limau kasturi diambil airnya.
2 tomato hijau
Secawan minyak masak
Garam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA:
1. Udang digaul dengan air limau dan garam, cili hijau, cili merah ditumbuk kasar, bawang dihiris tomato dibelah empat,

2. Panaskan minyak masukkan udang. setelah masak angkat udang.

3. Tumis bawang besar, agak masak kemudian masukan cili ditumbuk, gaul rata dengan api sederhana

4. Apabila naik minyak masukan udang yang sudah digoreng tadi.Gaul rata sebelum diangkat masukkan tomato dan hidangkan.

RESEPI TUMIS BUNCIS DAN CENDAWAN

Kacang buncis merupakan sejenis sayur kekacang yang berbuah dan sangat kaya dengan kandungan protein. Ia dipercayai berasal dari Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Kacang buncis atau nama saintifiknya adalah Phaseolus vulgaris mengandungi pelbagai khasiat yang tidak terdapat pada tumbuhan sekelurga dengannya.

Pokok kacang buncis bertabiat tumbuh melilit, mempunyai akar tunjang dan sisi yang panjang dan memerlukan pancang untuk memanjat. 

BAHAN BAHAN
300 grm buncis
2 batang carrot
200gm udang saiz medium atau besar
2 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos nampla
Garam secukup rasa

PROSES MASAK
1. Kupas semua bawang dan dimayang halus , potong sayur buncis, cendawan shitake dan Lobak merah.

2. Bersihkan udang dan buang semua kulit serta kepala . Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang biar sampai layu. Masukkan udang , sos tiram , minyak bijan , sos nampla dan lobak merah , kacau sampai udang separuh masak

3. Masukkan buncis dan cendawan. Terus kacau supaya semua bahan mesra dan boleh la dirasa sayur ni kalau kurang masin baru la ditambah garam dan tutup api bila sayur buncis masak.

RESEPI IKAN SIAKAP KICAP

Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.

Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan siakap - 1 kilo
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
Sedikit tepung jagung - utk selaput ikan masa goreng
Sedikit daun sup/daun bawang-jika perlu

BAHAN BAHAN SOS
5 sudu besar kicap manis-boleh tambah
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos nampla-sos siam
1 sudu kecil asam jawa-boleh tambah
1/2 cawan air untuk xtra kuah-boleh tambah ikut citarasa sendiri
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn sedikit air- bagi kuah pekat

PROSES PENYEDIAAN
1. Ikan siakap dibersihkan dan dikelar-kelar dan tos ikan sekejap atau keringkan ikan dengan tisu dapur kemudian selaputkan ikan dengan tepung goreng serbaguna. 

2. Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.

3. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , halia dan kacau hingga terbit bau wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan semua bahan sos terus kacau. 

4. Rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat .

5. Bila kuah dah masak terus la dituang ke atas ikan dan boleh la dihiaskan ikan dengan cili merah serta daun sup/bawang

RESEPI IKAN GERUT SOS NENAS

Nama sintifiknya adalah Yellowtail trumpeter, Amniataba caudavittata,pomodasys kaakan  atau nama inggerisnya Grunter ,pada bulan Nov hingga April adalah waktu yang paling baik untuk memperolehi sepsis ini. Perbezaan antara Tebal Pipi dan Gerut-gerut, Tebal Pipi adalah satu nama spesies yang jarang didengari di kalangan pemancing ametur, sukar untuk membayangkan rupa spesies ikan yang dikatakan mempunyai pipi tebal ini. Saya tidak dapat bayangkan sebesar manakah pipi yang dikatakan tebal atau muka yang dipanggil 'tembam' atau pipi yang montel. Kerana sifat pipinya maka ikan ini mendapat namanya.
BAHAN BAHAN
4 ekor ikan gerut - 1 kilo
Sedikit tepung jagung - utk selaput ikan masa goreng
Sedikit daun sup/daun bawang /cili merah untuk hiasan
1-2 cawan nenas dipotong kecil
1 biji bawang besar -dipotong membulat nipis-nipis
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN BAHAN KISAR
4 biji cili kering- rendam dulu dalam air panas sehingga kembang
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai

BAHAN BAHAN SOS
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos nampla-sos siam
1 sudu kecil asam jawa
1/2 cawan air untuk xtra kuah-boleh tambah ikut citarasa sendiri
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn sedikit air- bagi kuah pekat


PROSES PENYEDIAAN
1. Ikan gerut dibersihkan dan dikelar-kelar dan tos ikan sekejap atau keringkan ikan dengan tisu dapur kemudian selaputkan ikan dengan tepung goreng serbaguna. 

2. Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.

3. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan buah nenas serta semua bahan sos terus kacau. Rasa jika ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . 

4. last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat .

5. Bila kuah dah masak terus la dituang ke atas ikan dan boleh la dihiaskan ikan dengan cili merah serta daun sup/bawang

RESEPI SAMBAL KUPANG

Kupang atau lebih dikenali sebagai siput sudu banyak diternak oleh pengusaha di negeri Johor dan Negeri Johor merupakan negeri pengeluar kupang terbesar di Malaysia. Penternakan kupang banyak dilakukan di kawasan perairan Selat Tebrau terutama di kawasan Senibong, Johor Bharu dan ia juga pernah diternak di kawasan Sungai Rambai, Melaka disekitar tahun 1980-an.

Ianya juga boleh mendatangkan sumber pendapatan yang lumayan kepada pengusaha. Permintaan yang tinggi terhadap siput sudu atau kupang ini datang dari pengusaha makanan laut. Ini kerana rasa kupang yang enak serta bau aroma yang membangkitkan selera pengemar makanan laut. Juadah kupang bakar atau kupang tumis berlada menjadi pilihan pengemar. Ini adalah kerana setelah kupang dimasak, isi kupang berasa lebih manis, mempunyai isi lembut dan sesuai dinikmati bersama nasi panas.

RESEPI SAMBAL KUPANG
BAHAN BAHAN
500 gm isi kupang
1 labu bawang besar- Dihiris
1/4 cwn air asam jawa
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa.

BAHAN BAHAN KISAR
1 cwn cili kering kisar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm belacan

 PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan garing. Tumis sehingga naik bau dan berminyak.

Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kacau rata dan masak sehingga pekat.

Masukkan kupang dan bawang besar. Tambah sedikit gula supaya sambal manis sedikit.

Masakkan sehingga bawang layu. Sekiranya rasa dah ok, matikan api dan bolehlah hidangkan.

Thursday, November 16, 2017

RESEPI KUPANG GORENG KUNYIT

Kupang atau lebih dikenali sebagai siput sudu banyak diternak oleh pengusaha di negeri Johor dan Negeri Johor merupakan negeri pengeluar kupang terbesar di Malaysia. Penternakan kupang banyak dilakukan di kawasan perairan Selat Tebrau terutama di kawasan Senibong, Johor Bharu dan ia juga pernah diternak di kawasan Sungai Rambai, Melaka disekitar tahun 1980-an.

Ianya juga boleh mendatangkan sumber pendapatan yang lumayan kepada pengusaha. Permintaan yang tinggi terhadap siput sudu atau kupang ini datang dari pengusaha makanan laut. Ini kerana rasa kupang yang enak serta bau aroma yang membangkitkan selera pengemar makanan laut. Juadah kupang bakar atau kupang tumis berlada menjadi pilihan pengemar. Ini adalah kerana setelah kupang dimasak, isi kupang berasa lebih manis, mempunyai isi lembut dan sesuai dinikmati bersama nasi panas.
BAHAN BAHAN
500 gm kupang yg dah di kopek
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam(utk gaul bersama kupang)
2 biji kentang (kupas kulitnya dan potong serong)

BAHAN HIRIS
1 biji bawang besar, dihiris
2 biji bawang putih, dihiris halus
1 inci halia, di hiris halus
5 btng lada hijau, dihiris serong
garam dan gula secukup rasa

PROSES MASAK
Bersihkan kupang, cuci dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang kurangya 20 minit

Panaskan minyak di kuali. Goreng kentang yg di potong serong tadi.gaulkan dan biarkan sedikit empuk.

Setelah empuk, masukkan kupang yang di perap tadi dan gaul sebati

Masukkan hirisan bawang besar, bwng putih, hirisan halia dan hirisan lada hijau . Gaul hingga sebati dan tutup kuali sebentar.Perasakan garam dan gula.

Setelah siap angkat dan hidangkan. Sedap di makan bersama nasi putih hangat.

RESEPI SAMBAL TERUNG BERKUPANG

Kupang atau lebih dikenali sebagai siput sudu banyak diternak oleh pengusaha di negeri Johor dan Negeri Johor merupakan negeri pengeluar kupang terbesar di Malaysia. Penternakan kupang banyak dilakukan di kawasan perairan Selat Tebrau terutama di kawasan Senibong, Johor Bharu dan ia juga pernah diternak di kawasan Sungai Rambai, Melaka disekitar tahun 1980-an.

Ianya juga boleh mendatangkan sumber pendapatan yang lumayan kepada pengusaha. Permintaan yang tinggi terhadap siput sudu atau kupang ini datang dari pengusaha makanan laut. Ini kerana rasa kupang yang enak serta bau aroma yang membangkitkan selera pengemar makanan laut. Juadah kupang bakar atau kupang tumis berlada menjadi pilihan pengemar. Ini adalah kerana setelah kupang dimasak, isi kupang berasa lebih manis, mempunyai isi lembut dan sesuai dinikmati bersama nasi panas.

BAHAN BAHAN
300gm  isi kupang-bersihkan,cuci dan toskan
1 batang terung panjang
2 btg serai-diketuk
11/2 cwn cili kisar
1 labu bwng besar-di mayang
1/4 air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar kicap manis jalen
1/2 cwn utk menumis

BAHAN KISAR
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit belacan
1 sudu besar udang kering

PROSES MASAK
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar yg di hiris sebentar shj. Masukkan cili kisar.

2. Masukkan bahan kisar tadi juga serai. Tumis hingga terbit minyak. Masukkan terung dan masak hingga separuh masak. Masukkan kupang dan gaul rata.

3. Masukkan air asam jawa, kicap,garam dan gula. Kacau sebati. Perasakan, sekiranya rasa dah ok, bolehlah di angkat dan di hidangkan.

RESEPI KETAM GORENG

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


BAHAN BAHAN
10 ekor ketam bunga saiz besar
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup(kunyit serbuk pun boleh)
Garam secukup rasa
Minyak utk mengoreng

PROSES MASAK
Siang ketam, bersihkan dan toskan.

Tumbuk bawang putih dan kunyit hidup bersama garam.
Gaul bersama ketam tadi.

Panaskan minyak dan bolehlah di goreng...tak payah lama sangat.

Angkat dan hidangkan

RESEPI OPOR SOTONG

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
BAHAN BAHAN
1 kg sotong> di cuci, rebus sekejap dan toskan
2 sb serbuk besar ketumbar
2 sb jintan manis
1 inci lengkuas> di titik
1 batang serai> di titik
1 cwn santan
2 helai daun limau purut
2 sudu kerisik
Garam dan gula secukup rasa.
Minyak untuk menumis

BAHAN BAHAN KISAR
4 ulas bawang putih> di kisar
1 biji bawang besar> di kisar
1 inci kunyit hidup> di kisar
1 inci halia>di kisar
15 tangkai cili kering(5 sb cili kisar)

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bahan yang di kisar sehingga wangi.
Masukkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis

Masukkan lengkuas, serai, kerisik dan daun limau purut, masak hingga wangi.

Tuangkan santan dan masak hingga mendidih.Biarkan pekat dan akhir sekali masukkan sotong.

Gaul sebati dan matikan api. Bolehlah di hidangkan.

RESEPI SOTONG MASALA

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.

BAHAN BAHAN1
500 gm sotong- dikerat 1 1/2 inci tebal)
2 biji tomato (dibelah 4 atau 6)
3 tangkai daun kari
1/2 cawan yogurt asli
2 tangkai cili merah (dihiris serong)
2 tangkai cili hijau (dihiris serong)
2 sudu kecil serbuk cili
garam dan gula secukup rasa

BAHAN B (DIKISAR):-
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar lada putih
1 sudu kecil serbuk kunyit

CARA-CARA:-
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar dan daun kari hingga wangi.

Masukkan udang/sotong dan tomato. Kemudian kacau rata (tambah air sekiranya perlu)

Masukkan yogurt, cili merah dan cili hijau. Kacau sebentar dan tutup api.


Sedia dihidangkan