Masakan
India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain
ditumbuh di India dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang
banyak bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu
campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan dari
rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainan dari subbenua India yang
secara etnik berpelbagai.
BAHAN BAHAN- Rebus kacang dal siap siap dengan tulang rusuk di dalam periuk tekanan dahulu sebelum memulakan memasak dalca ini .
- Bawang Merah (hiris)
- Cili kering
- Daun kari
- Biji sawi
- Kayu manis , pelaga dan cengkih
- (Bahan tumisan pertama)
- Bawang merah dan tomato biji(kisar)
- Bawang putih dan halia (kisar)
- (Bahan tumisan kedua)
- Serbuk kari daging
- Serbuk kunyit
- Serbuk cili kasar
- (Campurkan siap siap dengan air)
- (Bahan tumisan ketiga)
- Air asam jawa
- Cuka
- Minyak goreng ayam
- (jika tiada pakai minyak
- Biasa)
- Cuka (tiada pun takpe tambahkan air asam jawa atau asam keping)
- Susu cair
- Lobak merah
- Terung bulat
- Kentang
- Kacang panjang
CARA CARA MEMASAK NYA
- Mula mula panaskan kuali . Masukkan minyak, letakkan sesenduk atau 2 sudu besar minyak Sapi .
- Masukkan bahan tumisan pertama sehingga berbau wangi .
- Kemudian masukkan bahan tumisan kedua sehingga wangi pula
- Kemudian dah garing masukkan bahan tumisan ketiga. Goreng sehingga pecah minyak. Tambahkan air,
- Kemudan masukkan kacang dal dan tulang rusuk kambing yang telah di rebus dahulu , masukkan susu cair, air asam jawa. Kacau dan tambah air
- Mendidih masukkan sayur sayuran. Biar atas dapur sehingga mendidih dan kecikkan api sehingga terbit minyak lagi.
- Garam dan serbuk perasa