BAHAN-BAHAN:-
1/2 kilo
daging landak @ lembu, kambing , Ayam
1 labu bawang
besar*
3 ulas bawang
putih*
2 batang
serai*
1 in
lengkuas*
1 in halia*
cili kering
mesin (ikut pedas)
1/2 st serbuk
jintan manis
garam &
gula secukup rasa
1 helai daun
limau purut
cili
merah & cili hijau -potong memanjang
1/2 labu bwg
besar - hiris bulat
minyak utk
menumis.
PROSES PENYEDIAAN
1. Cuci
daging dgn limau kasturi & garam. Bersih dan toskan.
2. kisar
bahan-bahan yg bertanda*
3. Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kering mesin serta
serbuk jintan manis dan kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan
daging dan tambahkan 3/4 cwn air. kacau dan tunggu hingga daging empok. ~ akak
guna pressure cooker~ lepas masukkan daging tutup periuk dan biarkan berdesir selama
10 minit. Jgn terlalu lama sbb daging landak cepat lembut. Buka penutup periuk
dan renihkan hingga kuah pekat.
5.Sebelum
angkat masukkan cili hijau & cili merah, daun limau purut serta bwg besar.