Label
- BISKUT
- IKLAN
- KUIH MUIH
- MAKANAN ARAB
- MAKANAN BARAT
- MAKANAN KANAK KANAK
- MASAKAN MELAYU
- MASAKAN SABAHAN
- MASAKAN SARAWAK
- MINUMAN
- MNUMAN
- PENCUCI MULUT
- RESEP MAKANAN INDONESIA
- RESEPI AYAM
- RESEPI BRUNEI / KADAYAN
- RESEPI DAGING
- RESEPI DURIAN
- RESEPI IKAN
- RESEPI JERUK
- RESEPI KEK
- RESEPI KERABU
- RESEPI KEREPEK
- RESEPI KETAM
- RESEPI MAKANAN EKSOTIK
- RESEPI MAKANAN JEPUN
- RESEPI MI
- RESEPI NASI
- RESEPI SAMBAL
- RESEPI SAYURAN
- RESEPI SOTONG
- RESEPI SUP
- RESEPI TELUR
- RESEPI UDANG
- ROTI
- SARAPAN PAGI
- SIPUT / BERCENGKERANG
- UMUM
Wednesday, May 22, 2019
RESEPI KAMBING MASAK PEDAS
RESEPI KAMBING MASAK LADA HITAM RINGKAS
RESEPI KAMBING MASALA
RESEPI KAMBING MASAK REMPAH
400 gram daging kambing
sedikit daun kari
1/4 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 inci halia
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu besar serbuk rempah kari
2 sudu besar serbuk rempah korma
1 cawan santan pekat
1 batang serai
1 cawan air
7 tangkai cili kering
4 sudu besar tamato ketchup ( boleh diganti dengan tomato puri)
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
CARA PENYEDIAAN
1. Potong daging kambing sederhana, jangan nipis sangat, agak-agak je, blender bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dan jintan manis. Panaskan api dan tumis daun kari dan bahan yang telah dikisar tadi.
2. Setelah naik bau, rempah kari dan korma jadikan pes dan curah dalam kuali, kacau sebati, kemudian masukkan serai yang telah dititik, tomato ketchup dan daging.
3.Kemudian masukkan santan dan air serta kicap. Biarkan daging kambing lembut dan kuah pecah minyak dan menjadi pekat, sesuaikan rasa, masukkan garam dan gula sikit.
Siap untuk dihidangkan
RESEPI RENDANG KAMBING
2. Perapkan daging dengan ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan lada hitam.
RESEPI DAGING KAMBING MASAK RENDANG CILI API
RESEPI LOKAN MASAK PEDAS
Kerang-kerangan merupakan
istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan,
iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang
ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.
- 500gm kg lokan
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 1 batang serai, dititik
- 2 helai daun limau purut, dicarik kasar
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak
- daun ketumbar, hiris kasar
- 4 biji cili merah
- 4-5 biji cili padi
- 1/2 inci halia
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Basuh lokan dan rendam seketika untuk keluarkan sisa kotor. Bilas dengan air dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga wangi.Masukkan serai, sos tiram, sos ikan dan air asam jawa.
- Masukkan lokan dan limau purut, kacau bersama baham tumis dengan sekata. Tambahkan sedikit air supaya berkuah dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dan taburkan daun ketumbar
RESEPI LOKAN MASAK SAMBAL
Kerang-kerangan merupakan istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan, iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.
- 300gm isi lokan
- 1 cawan cili kisar
- 1 inci belacan dan 1/2 cawan air, larutkan
- 3 ulas bawang putih, dititik
- 1 biji bawang besar, hiris kasar
- 1/2 inci halia, dititik
- 1/2 cawan jus asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan halia, cili kisar, masukkan belacan, kacau rata dan masak hingga cili garing.
- Tuang jus asam jawa dan masukkan garam dan gula secukup rasa.Masak hingga mendidih dan masukkan lokan, kacau rata dan biar kuah pekat.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api.siap
RESEPI LOKAN MASAK KARI
Kerang-kerangan merupakan istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan, iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.BAHAN BAHAN
- 500 gm lala (ambil isi shj)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 2 sudu makan serbuk kari ikan (dijadikan pes)
- 1 sudu makan cili kering kisar
- 1 tangkai daun kari
- sedikit air asam jawa
- garam dan sedikit gula
CARA MASAK
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis daun kari bersama bahan2 kisar hingga kering.
- Masukkan pes kari. Masak hingga pecah minyak.Masukkan lala dan sedikit air. Kacau rata2.
- Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau hingga masak.
RESEPI LOKAN MASAK KUNYIT
Kerang-kerangan merupakan
istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan,
iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang
ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.
- Isi lokan secukupnya
- 2 biji bawang putih - dihiris halus
- 3 biji bawang merah- dihiris halus
- sedikit halia- dihiris halus
- sedikit serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- lada hidup dan bawang besar, dipotong- potong
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan hiris hingga kekuningan.
- Masukkan isi lokan, garam dan serbuk kunyit.
- Akhir sekali, tambahkan hirisan lada hidup dan bawang besar.
RESEPI SIPUT KAHANGA MASAK KUNYIT
Kerang-kerangan merupakan
istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan,
iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang
ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.
- Isi kahanga secukupnya
- 2 biji bawang putih - dihiris halus
- 3 biji bawang merah- dihiris halus
- sedikit halia- dihiris halus
- sedikit serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- lada hidup dan bawang besar, dipotong- potong
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan hiris hingga kekuningan.
- Masukkan isi kahanga, garam dan serbuk kunyit.
- Akhir sekali, tambahkan hirisan lada hidup dan bawang besar.
RESEPI LOKAN MASAK RENDANG
Kerang-kerangan merupakan
istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan,
iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang
ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.
- 4 kilo lokan (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
- 2 biji bawang besar + 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 sudu besar cili padi yang dikisar
- 4 sudu besar cili kering yang dikisar
- 2 inci kunyit hidup (dikisar)
- 2 biji bawang besar (dihiris)
- 4 ulas bawang putih (dihiris)
- 5 hiris halia
- 1 batang serai (dihiris)
- 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
- 2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
- 1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
- 1/2 keping asam keping
- +-2 sudu besar gula merah/melaka
- garam secukup rasa
- Lokan direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
- Tumiskan bahan2 yang dikisar (bawang besar, bawang putih, cili padi, cili kering, kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
- Masukkan lokan, garam dan gula merah Kacau sebentar
- Masukkan santan, kerisik, bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris, asam keping, serai dan daun kunyit.
- Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang dengan nasi atau roti.
RESEPI LOKAN MASAK SERAI
Kerang-kerangan merupakan
istilah masakan yang merujuk kepada invertebrat akuatik yang boleh dimakan,
iaitu moluska, krustasia dan ekinoderma. Sesetengah invertebrat bercangkerang
ini hidup di dalam air, sama ada di sungai dan tasik ataupun di laut.
- 500 gm lala - dibersihkan dan toskan
- 3 batang serai - dipotong serong
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1in halia - dipotong panjang
- 5 biji cili api - diketuk/dihiris serong
- 1 sb sos tiram
- 1 biji bawang besar - dipotong bulat
- daun bawang, tomato ceri/tomato biasa
- garam dan gula utk perasa
- 2 sb minyak
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan serai serta cili api. Kacau hingga naik bau. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
- Kacau sebati dan masukkan lala. Kacau sekejap dan tutup kuali. Biarkan lebih kurang 3 minit atau sehingga cengkerang lala berubah warna.
- Sekiranya masakan agak kering, masukkan sedikit air.
- Kacau hingga sebati pastu masukkan bawang besar, tomato ceri dan daun bawang.
- Padamkan api dan kacau sekejap dan terus hidang kedalam pinggan. Bolehlah dimakan dgn nasi putih.
Tuesday, May 21, 2019
RESEPI MEMBUAT LEMANG
Lemang merupakan sejenis
masakan tradisi yang disukai ramai. Lemang dijual sepanjang tahun, tetapi lebih
meluas pada hari perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha
. Di Malaysia, lemang telahpun direkodkan sebagai hidangan istimewa sejak 1864
lagi. Lemang juga merupakan makanan orang asli Negrito yang ada di Kelantan. Lemang sering dihidangkan bersama rendang atau
serunding. Orang Minangkabau juga menggemari lemang, sehinggakan kota seperti
Tebing Tinggi dikenal dengan jolokan "Kota Lemang". Lemang diperbuat
daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang
dilapik dengan daun pisang, sebelum dibakar sehingga masak.
- 1 kg beras pulut
- 3-4 biji kelapa (ambil santannya)
- 2 batang buluh sederhana besar
- Garam
CARA MEMBUAT
- Basuh beras pulut dan tuskan airnya.
- Masukkan daun pisang ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
- Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan dan jangan terlalu penuh.
- Masukkan sedikit garam ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
- Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan dan di padatkan dengan mehetak pelahan buluh tersebut agar masaknya sama rata.
- Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
RESEPI IKAN HARUAN BERLADA
2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa
RESEPI IKAN TENGGIRI MASAK AIR
RESEPI LEMPENG GANDUM
SAMBAL GORENG JAWA
RESEPI RENDANG SOTONG
RESEPI SAMBAL TELUR IKAN BILIS
RESEPI NASI BUQARI
RESEPI AYAM PERCIK ALA KELANTAN
- 1 ekor ayam - potong 4
BAHAN PERAPAN:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Garam secukupnya
BAHAN KUAH:
- 2 pek santan pekat
- 10 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 batang serai
- 3 tangkai cili kering
- Garam secukupnya
- Sedikit Gula
- 1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
CARA CARANYA:
- Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga masak.
- Saya kukus ayam terlebih dahulu supaya cepat dan sekata masaknya. Sementara ayam dibakar, boleh sediakan bahan kuah.
- Kisar semua bahan kuah dengan santan dan masakkan di atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat.
- Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. Bolehlah diangkat.
- Apabila ayam mulai sedikit keperangan, lumur bahan kuah di serata permukaan ayam dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan lumur kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah ayam.
- Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.