Friday, November 02, 2018

RESEPI NASI DAGING AIR ASAM UTARA

Nasi ialah beras yang telah direbus dan ditanak. Penanakan diperlukan untuk membangkitkan aroma nasi dan membuatkannya lebih lunak tetapi tetap terjaga konsistensinya. Penanakan nasi dengan air berlebihan dalam proses perebusannya akan menghasilkan bubur. Di Asia dan Amerika Latin, nasi biasanya dimasak menggunakan periuk nasi elektrik.


RESEPI NASI DAGING AIR ASAM UTARA

BAHAN-BAHAN
4 cawan beras basmathi, rendam selama 30 minit dan tos
500 gram daging, potong kiub besar anggaran 3"x4"
5 cawan air rebusan daging
1 cawan sudu cair
1 helai daun pandan, carik dan simpul
2 1/2 sudu besar rempah kurma
1 batang serai, dititik
3 sudu besar minyak sapi
1 -2 sudu besar minyak sayuran
1/2 cawan tomato sup atau 1/4 cawan tomato puri
Sedikit kismis hitam

BAHAN UNTUK REBUSAN DAGING:
1 sudu besar rempah kurma
2 inci halia, hiris nipis
Air dalam anggaran 7 cawan lebih

BAHAN UNTUK DITUMIS:
1 biji bawang besar, hiris nipis
5 ulas bawang putih, hiris nipis
3 kuntum bunga lawang
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
Bahan untuk air asam:
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 biji tomato, potong kecil
6 biji cili merah, potong kecil
1 inci belacan, dibakar di atas api sehingga wangi
1 mangkuk kecil air perahan asam jawa yang pekat
2 sudu besar sos ikan Thai
3 sudu besar gula
1-2 sudu kecil garam
1 sudu besar kerisik
Sedikit perahan jus limau nipis

CARA PENYEDIAAN:
Rebus daging bersama air, halia dan rempah kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan.

Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis bahan tumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan beras yang telah ditos. Kacau lagi beras selama 1-2 minit.

Masukkan air rebusan daging bersama susu cair, tomato sup, kismis, daging yang direbus tadi dan juga garam secukup rasa. Kacau sedikit supaya sebati dan tutup. Masak di atas api sederhana. Kaedah yang sama jika anda menggunakan periuk nasi. Pindah ke tapak periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak.

Setelah masak, gemburkan nasi dengan lembit supaya tidak berketul.
Cara untuk air asam:

Gaulkan kesemua bahan air asam. Biarkan seketika supaya semua bahan air asam sebati.


RESEPI NASI GORENG DAGING MERAH ALA THAI

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng. Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng..


RESEPI NASI GORENG DAGING MERAH ALA THAI
BAHAN-BAHAN
4 cawan beras basmathi, rendam selama 30 minit dan tos
500 gram daging, potong kiub besar anggaran 3"x4"
5 cawan air rebusan daging
1 cawan sudu cair
1 helai daun pandan, carik dan simpul
2 1/2 sudu besar rempah kurma
1 batang serai, dititik
3 sudu besar minyak sapi
1 -2 sudu besar minyak sayuran
1/2 cawan tomato sup atau 1/4 cawan tomato puri
Sedikit kismis hitam

BAHAN UNTUK REBUSAN DAGING:
1 sudu besar rempah kurma
2 inci halia, hiris nipis
Air dalam anggaran 7 cawan lebih

BAHAN UNTUK DITUMIS:
1 biji bawang besar, hiris nipis
5 ulas bawang putih, hiris nipis
3 kuntum bunga lawang
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
Bahan untuk air asam:
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 biji tomato, potong kecil
6 biji cili merah, potong kecil
1 inci belacan, dibakar di atas api sehingga wangi
1 mangkuk kecil air perahan asam jawa yang pekat
2 sudu besar sos ikan Thai
3 sudu besar gula
1-2 sudu kecil garam
1 sudu besar kerisik
Sedikit perahan jus limau nipis

CARA PENYEDIAAN:
Rebus daging bersama air, halia dan rempah kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan.

Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis bahan tumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan beras yang telah ditos. Kacau lagi beras selama 1-2 minit.

Masukkan air rebusan daging bersama susu cair, tomato sup, kismis, daging yang direbus tadi dan juga garam secukup rasa. Kacau sedikit supaya sebati dan tutup. Masak di atas api sederhana. Kaedah yang sama jika anda menggunakan periuk nasi. Pindah ke tapak periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak.

Setelah masak, gemburkan nasi dengan lembit supaya tidak berketul.
Cara untuk air asam:


Gaulkan kesemua bahan air asam. Biarkan seketika supaya semua bahan air asam sebati.

RESEPI SAMBAL TERUNG IKAN BILIS

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.

RESEPI SAMBAL TERUNG IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
2 biji terung panjang bersaiz sederhana, hiris pada ketebalan 1.5 cm
1 senduk cili kisar
1 sudu kecil belacan (optional)
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili
1 mangkuk ikan bilis goring

CARA PENYEDIAAN:

Panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kisar, sos cili dan belacan. Masak sambal hingga pecah minyak. Jika kering, tambahkan sedikit air.


Masukkan terung dan kacau seketika sehingga masak, kemudian masukkan ikan bilis.


Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Kacau sebati, angkat dan hidang. Hiaskan bersama daun bawang.



RESEPI DAGING GORENG KUNYIT

Kunyit (Curcuma longa) merupakan sejenis rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan. Kunyit juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang digemari sebagai ulam.


RESEPI DAGING GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
2 biji terung panjang bersaiz sederhana, hiris pada ketebalan 1.5 cm
1 senduk cili kisar
1 sudu kecil belacan (optional)
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili
1 mangkuk ikan bilis goring

CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kisar, sos cili dan belacan. Masak sambal hingga pecah minyak. Jika kering, tambahkan sedikit air.

Masukkan terung dan kacau seketika sehingga masak, kemudian masukkan ikan bilis.


Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Kacau sebati, angkat dan hidang. Hiaskan bersama daun bawang.

RESEPI NASI LEMAK TUMIS

Nasi lemak merupakan makanan tradisi bagi Melayu kegemaran bagi orang Malaysia. Ianya juga boleh di temui di Singapura, Indonesia dan Brunei.Nasi Lemak dapat ditemui di semua bahagian Malaysia dan juga Singapura. Di Indonesia, nasi lemak lazimnya ditemui di pesisir timur Sumatera, terutama di Riau, Jambi dan Sumatera Utara. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa

RESEPI NASI LEMAK TUMIS
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras
santan, agak-agak
3 biji bawang merah
1 sudu kecil halba
1 inci halia, hiris nipis
1 batang halia, ketuk
1 helai daun pandan, carik dan simpul
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:
Basuh beras dan toskan.

Panaskan minyak di atas dapur dan tumis bawang, halia, halba, serai dan daun pandan sehingga bawang lembut dan naik bau.

Masukkan beras dan kacau seketika.

Masukkan santan anggaran sehingga air satu ruas jari.

Masukkan garam secukup rasa dan kacau sedikit supaya garam larut sekata.
Tutup penutup dan pindah ke periuk nasi elektrik. Jika tidak, anda boleh teruskan masak di atas api sehingga masak.



RESEPI PULUT KUNING KUKUS

Nasi lemak merupakan makanan tradisi bagi Melayu kegemaran bagi orang Malaysia. Ianya juga boleh di temui di Singapura, Indonesia dan Brunei.Nasi Lemak dapat ditemui di semua bahagian Malaysia dan juga Singapura. Di Indonesia, nasi lemak lazimnya ditemui di pesisir timur Sumatera, terutama di Riau, Jambi dan Sumatera Utara. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa

RESEPI PULUT KUNING KUKUS
BAHAN-BAHAN:
500g beras pulut
1 sudu kecil kunyit
air secukupnya, untuk rendam pulut
2 cawan santan pekat
garam secukup rasa
3-4 helai daun pandan

CARA PENYEDIAAN:
Rendam pulut yang digaul bersama kunyit sehingga lembut atau semalaman. Minimum 6 jam.

Toskan pulut (buang airnya). Susun daun pandan di atas dulang pengukus dan letak beras pulut di atasnya.

Panaskan pengukus, dan kukus beras pulut selama 1/2 jam atau sehingga lembut. Angkat dan masukkan di dalam mangkuk besar.

Kacau santan bersama garam secukup rasa. Tuang santan ke dalam pulut dan rehatkan sehingga santan meresap. Gemburkan pulut dengan garfu dan sedia untuk dihidang.



RESEPI NASI GORENG PATTAYA

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.


RESEPI NASI GORENG PATTAYA
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk nasi goreng:
2 cawan nasi putih
3 sudu besar minyak masak
5 ekor udang, buang kulit
sedikit isi ayam, potong kiub
1 biji bawang merah, hiris nipis
2 ulas bawang putih, hiris nipis
4-5 biji cili padi, ketuk hingga pecah
sedikit sayur campur
1/2 ketul kiub ayam
serbuk lada sulah
sedikit kicap cair
timun, untuk hiasan
tomato, untuk hiasan

BAHAN UNTUK SALUTAN ATAU TELUR DADAR:
2 biji telur ayam
secubit garam

CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.

Masukkan isi ayam dan goreng sehingga separuh masak.

Masukkan udang, cili padi dan sayur campur, kemudian diikuti nasi putih. Goreng sehingga sebati.

Masukkan serbuk lada sulah, kiub ayam, kicap cair dan goreng sehingga masak sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.


Kacau telur bersama secubit garam. Panaskan kuali berasingan, tuang telur dan golekkan kuali supaya telur menjadi nipis dan bulat sekata. Pastikan api perlahan supaya telur tidak mudah hangus.

RESEPI NASI GORENG CINA

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.


RESEPI NASI GORENG CINA
 BAHAN-BAHAN:
2 mangkuk nasi putih
2 biji telur
isi ayam, hiris nipis
isi udang
sayur campur (karot, kacang pis, isi jagung)
lada sulah
1 kiub ayam
1/2 sudu kecil minyak bijan
sedikit minyak untuk menumis

BAHAN TUMBUK KASAR
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Bahan untuk hiasan:
bawang goreng
hirisan daun bawang
hirisan cili
timun
sambal belacan

CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk kasar. Tumis sehingga kekuningan dan naik bau.

Masukkan isi ayam dan kacau sampai agak masak dan masukkan pula isi udang.

Kais sedikit bahan-bahan tumis tadi ke tepi kuali dan masukkan telur. Kacau telur sedikit supaya menjadi seperti scramble egg, tak perlu terlalu halus. Biar telur berketul-ketul.

Masukkan pula kiub ayam yang dihancurkan, lada sulah dan juga sayuran campur.

Masukkan nasi putih dan minyak bijan kemudian kacau sehingga nasi menjadi sebati dan sedikit garing.


Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Hati-hati masukkan garam kerana kiub ayam sudah masin rasanya. Angkat dan hidang bersama bahan hiasan.

RESEPI NASI GORENG TOM YAM

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.


RESEPI NASI GORENG TOM YAM
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk nasi goreng:
3 cawan nasi, yang sudah disejukkan
1 biji telur
2-3 sudu besar pes Tom Yam (Che Nom guna pes Tom Yam Kung)
7-10 ekor udang,dan bersihkan
2 ekor sotong, buang selaput kulit dan potong bulat
2 batang serai, hiris nipis
3 helai daun limau purut, carik-carikkan
2 sudu besar sos sotong atau sos ikan
sayur kobis, potong kecil
karot, potong dadu kecil
2-3 helai sawi, hiris nipis

BAHAN UNTUK TUMBUK KASAR:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
6 biji cili padi
Bahan untuk hiasan tambahan:
keropok goreng
telur goreng mata

CARA PENYEDIAAN:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk kasar sehingga kekuningan dan wangi.

Masukkan udang dan sotong, dan kacau sehingga separuh masak. Kemudian masukkan telur dan kacau seketika. Masukan pula pes tom yam, serai, daun limau purut, karot dan batang sawi (jika guna), kacau seketika di atas api perlahan.


Masukkan nasi, kacau sehingga sekata. Tuangkan sos ikan atau sos sotong, teruskan kacau sehingga nasi kering sebati. Kemudian masukkan kobis dan daun sawi. Perasakan dengan sedikit lada sulah, garam dan gula secukup rasa.