BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan talapia merah saiz besar
garam & serbuk kunyit
2 keping asam gelugur
1 ketul sebesar bola pingpong asam jawa
Garam & gula secukup rasa
minyak secukupnya
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
BAHAN
KISAR/TUMBUK
10 biji cili merah
5 biji cili padi merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
CARA
MENYEDIAKAN
Ikan dibersihkan & dikelar. Larutkan asam jawa dalam
sedikit air dlam bekas yang muat untuk merendam ikan tadi. Masukkan ikan
talapia yang sudah bersih & rendam anggaran 30 minit.
Sementara itu boleh sediakan bahan sambal. Tumiskan bahan
kisar hingga garing. Masukkan garam & gula secukup rasa. Tambah asam
gelugur & sedikit air jika terlalu kering. Bila dah secukup rasa bolehlah
masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Kacau2 sikit boleh matikan api.
Ikan yang direndam tadi boleh dicuci bersih. Lumur dengan
serbuk kunyit & garam hingga rata. Goreng hingga garing kedua2 belah. Oleh
kerana ikan tu besar gorenglah sekor2 ye. Bila ikan dah masak bolehlah masukkan
dalam kuali sambal lada tadi & gaul rata.
Boleh juga letakkan
ikan goreng dalam pinggan hidangan kemudian tuangkan sambal di atas ikan rata2.
Ikut je mana yang anda suka.