Tuesday, June 05, 2018

RESEPI ONION RING

Bawang besar atau bawang Bombay (dikenali sebagai bawang Bombay kerana bawang jenis ini telah dibawa oleh pedagang-pedagang yang berasal dari Bombay, India ke serata Asia) ialah sejenis sayuran bebawang yang telah wujud dan telah ditanam di Mesir semenjak 2,700 tahun dulu dan merupakan tanaman makanan penting yang digunakan kini. Tumbuhan ini dipercayai berasal dari kawasan Asia Barat dan Asia Tengah dan kini telah di usahakan di seluruh dunia.


RESEPI ONION RING


BAHAN BAHAN
2 labu bawang besar (yellow onion)
1 cawan buttermilk
3/4 cawan tepung
1 sudu kecil serbuk cili
Minyak
Serbuk lada hitam
Garam
Serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN
Kupas bawang dan hiris bulat-bulat tidak terlalu tebal dalam setengah inci. Pisah-pisahkan setiap bulatan. Buang selaput nipis di antara setiap bulatan tersebut.

Panaskan minyak. Cukup untuk deep fry

Campurkan tepung, serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan serbuk perasa secukupnya.

Tuang sedikit demi sedikit butermilk dan adunkan dengan sebatian tepung, sehingga likat. Tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

Salutkan bawang satu persatu dan goreng deep fry dengan api yg sederhana tinggi (kalau tak nanti soggy dan berminyak).

Angkat apabila sudah garing dan toskan. Hidang dengan sos dan mayonese.

RESEPI SATAY IKAN THAI

Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa/buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.


RESEPI SATAY IKAN THAI
BAHAN BAHAN
250 gm isi ikan selayang (mentah)– dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1/2 biji bawang besar - dikisar
1 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu kecil soda bikarbonat

PROSES PENYEDIAAN
Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.

Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan soda bikarbonat

Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil. penyet2 sikit lepas bulat.

Panaskan minyak dan goreng sekejap. Cucukkan pada lidi dan bakar sekejap.


p/s: kalau adunan terlalu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat di tangan.


BAHAN UNTUK SOS MANIS DAN PEDAS
Cili kering secukupnya - kisar lumat
4 ulas bawang putih – dikisar lumat
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji – dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula atau secukupnya
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah
lada burung secukupnya - utk sos pedas shj

CARA MEMASAK:
Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak) Masukkan air.

Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.

Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.

Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang. Untuk jadikan sos pedas,tambahkan lada burung dalam masakan diatas.

RESEPI TERUNG BERLADA

Terung atau brinjal ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya Solanum melongena.


RESEPI TERUNG BERLADA

BAHAN BAHAN
Terung pendek dibasuh dan dibelah tengah digoreng kemudian ditoskn
Serai dititik
Daun limau purut disiat2
Garam
Gula
Sedikit perasa secubit rasa klu nk buh
Sedikit air asam jawa

BAHAN  TUMBUK/ KISAR
Cili besar merah
Cili kecil/cili padi
Bawang besar
Bawang kecik
Bawang putih
Sedikit belacan
Udang kering*

PROSES PENYEDIAAN
Bahan  ditumbuk kasar baru sedap kemudian ditumis sehingga naik bau wangi dan layu.

masukkan juga serai yang telah dititik.kacau2 kemudian masukkn sedikit air asam jawa...masukkn sekali garam,gula dan perasa kalau nak bubuh

masukkn pula daun limau purut yg telah disiat2...kalau nak lebihkn kuah masukkn sedikit air...biarkn mendidih kemudian masukkan terung yang telah ditoskan tadi...biarkan kejap bgi sambal brlada sebati dengan terung.

Siap