Thursday, October 12, 2017

RESEPI PAJERI NENAS

Nanas (nama saintifik: Ananas comosus) ialah sejenis tumbuhan tropikal. Ia dalah tumbuhan asli berasal dari Brazil, Bolivia, dan Paraguay. Tumbuhan ini berada dalam kumpulan bromeliad (Famili Bromeliaceae), tumbuhan yang rendah saka bak herba (herbaceous perennial) dengan 30 atau lebih daun yang panjang, tajam mengelilingi batang yang tebal. Buah nanas tergolong dalam buah bukan klimakterik iaitu hanya masak di pokok. Buahnya dikenali sebagai pineapple dalam bahasa Inggeris kerana bentuknya yang seperti pokok kon pain. Perkataan asal orang Tupi untuk buah ini ialah anana, yang bermakna "buah yang sangat baik".

RESEPI PAJERI NENAS




BAHAN BAHAN
1/2 biji nenas
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
1 sudu besar rempah masak cap bunga ros
1 sudu besar kerisik
Santan Kelapa
 gula melaka
Garam

BAHAN BAHAN KISAR
 8 - 10 ulas bawang merah
 2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/4 inci kunyit hidup

PROSES MASAK
Hiris nenas nipis-nipis. Celur sehingga agak layu dan kemudian toskan.

Panaskan minyak dalam periuk. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik bau.

Masukkan bahan-bahan kisar.  Masukkan rempah gulai, rempah masak dan kerisik. Kacau sekata dan biarkan selama 6-7 minit.

Masukkan santan dan gula melaka. Kacau hingga mendidih.

Masukkan nanas, garam secukup rasa. Masak sehingga pekat.

Campurkan sedikit Kerisi Kelapa. Siap da

RESEPI KERABU PUCUK PAKU

Pokok Paku atau nama saintifiknya Athyrium esculentum merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Terdapat bahagian pokok Paku yang boleh diambil untuk dijadikan makanan. Pucuk Paku sering diambil dan dicelur dan dijadikan ulam yang sungguh menyelerakan apabila dimakan dengan sambal belacan. Pokok paku membiak melalui daunnya.


RESEPI KERABU PUCUK PAKU
BAHAN-BAHAN KERABU PUCUK PAKU
2 Ikat Pucuk Paku
1-2 Ekor selayang  Rebus
1 Biji Bawang Besar
5 Biji Cili Padi
3-4 Sudu Kelapa Goreng
1 Biji Asam Limau Nipis
1/2 Cawan Santan Pekat
Kersisik kelapa

BAHAN YANG DITUMBUK/ DIKISAR
10 Biji Lada Hitam
3 Biji Bawang Merah

1 ekor ikan selayang atau kembung yang di rebus


CARA MEMASAK KERABU PUCUK PAKU
Celur pucuk paku - Potong pendek-pendek. Bersih dan toskan. kemudian celurdalam air mendidih dan angkat jangan rendan lama sangat.

Tumbuk Bahan Ini - 10 biji lada hitam, 3 biji bawang merah, 1 ekor ikan selayang atau kembung yang di rebus sekaligus. kemudian tumbuk pulak sedikit kerisik  goreng. letak atas pucuk paku.
  
Hiris bawang besar dan cili padi. masukkan santan pekat. masukkan garam, gula.

Gaulkan semua bahan dalam  satu  bekas biar rata kesemuanya sekali.

perahkan 1 biji asam limau nipis.

Siap untuk dinikmati.

RESEPI KETAM MASAK MERAH


Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN
2 Bunga ekor ketam yang besar. sedikit hirisan cili merah
4 - 5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 - 4 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
 kicap manis
1 keping asam gelugur

BAHAN DIKISAR
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan bahan  kisar hingga wangi. Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.

Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.

Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.

Hidangkan setelah masak.

RESEPI SUP KETAM HALIA SERAI


Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI SUP KETAM HALIA SERAI

BAHAN BAHAN
2 ekor ketam Bakau /ketam bunga (disiang dan belah 2)
Air secukupnya
1 batang serai diketuk
2 biji bawang Merah  – potong 4
4 Biji Bawang Putih – Potong Hiris
1 Ulas Bawang Besar – Potong 4
½ Inci Lengkuas
1 inci halia dihiris nipis
Setengah biji bawang Potong 4
Garam
Lada Merah Besar
5-6  biji cili padi diketuk .Letak lebih jika suka pedas
Sedikit daun kunyit dihiris nipis-nipis
Asam Keping

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan ketam dan serai ke dalam periuk beserta air. Panaskan periuk di atas dapur dengan api perlahan.

Masukan bawang putih, Bawang Merah dan Besar  dan lengkuas. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan juga halia, Lengkuas dan asam keping.

Biarkan seketika. Masukkan garam secukup rasa.

Biarkan sehingga mula menggelegak/hampir masak, barulah masukkan cili padi dan daun kunyit.

Apabila daun  kunyit sedikit layu dan nampak sup sudah masak, boleh lah tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.

Masukan lada Cili Merah yang dihiris sebagai Hiasan Sedia untuk dihidangkan.

RESEPI MASAK LEMAK KETAM CILI API

Masak lemak ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Masak lemak ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam masakan.

Variasi masak lemak juga terdiri daripada jenis yang pedas, tidak pedas, savori ataupun manisan. Walau bagaimanapun, masakan manisan yang berasaskan kuah santan lebih dikenali sebagai pengat atau bubur santan berbanding masak lemak. Kini, masakan ini turut mengubah daripada penggunaan santan kepada penggunaan susu terutamanya susu cair atau susu sejat atas sebab-sebab kesihatan ataupun kemudahan untuk mendapatkan barang-barang masakan.

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API 
BAHAN BAHAN
5 ekor ketam Bunga  ( Potong 2)
Santan Kelapa
Asam Keping
Garam
Serbuk Perasa
3 bji buah tomato  dipotong 2 atau 4
Daung Kunyit

BAHAN DIKISAR
4 ulas bawang merah
3 Biji Bawang Putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1  inci kunyit hidup
Cilia padi
Lada Merah Besar

PROSES PENYEDIAAN
masukkan santan dan bahan bahan yang telah kisar ke dalam periuk bersama asam keping.

masak hingga mendidih dengan api perlahan dan masukkan ketam.

masukkan juga garam dan perasa.

bila ketam dah masak, masukkan buah tomato.






RESEPI KETAM MASAK CILI API DAN NENAS


Masak lemak ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Masak lemak ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam masakan.

Variasi masak lemak juga terdiri daripada jenis yang pedas, tidak pedas, savori ataupun manisan. Walau bagaimanapun, masakan manisan yang berasaskan kuah santan lebih dikenali sebagai pengat atau bubur santan berbanding masak lemak. Kini, masakan ini turut mengubah daripada penggunaan santan kepada penggunaan susu terutamanya susu cair atau susu sejat atas sebab-sebab kesihatan ataupun kemudahan untuk mendapatkan barang-barang masakan.


MASAK LEMAK KETAM CILI API NENAS

BAHAN BAHAN
Ketam Bunga (Ketam Suri)  - 3  ekor
2 ulas Bawang Merah
3 Ulas Bwang Putih
3 biji Cili Merah Besar
10 biji Cili Padi. Nak pedas tambah sendiri
1 inci kunyit
Daun Kunyit - Di hiris
Nenas saiz sederhana dipotong kut kesesuaian
Santan
1 – 2 batang Serai
Asam Keping
Garam

PROSES PENYEDIAAN
Kupas bawang merah, bawang putih dan kunyit serta cili merah.

Bersihkan dan potong kasar kesemua bahan tadi.

Kisar halus kesemua bahan bersama sedikit air dan ketepikan.

Ketukkan Serai. 

Kupas nenas dan potongkan kepada saiz yang anda inginkan.

Masukkan ketam yang telah dibersihkan kedalam periuk.

Masukkan kesemua bahan kisar dan serai yang diketuk serta nenas.

Masak diatas api sehingga separuh masak. 

Kemudian masukkan santan dan garam.

Masak di atas api yang perlahan sehingga semua bahan masak dan sebati. 

Siap untuk dihidangkan..

Wednesday, October 11, 2017

RESEPI TELUR DADAR TIRAM


Telur dadar tiram adalah hidangan Cina yang terkenal di Taiwan, Fujian, dan banyak tempat di Asia atas rasa savourinya. Kepelbagaian hidangan tersebut menonjol di beberapa kawasan di selatan China walaupun rasa dan rupa sebenar mungkin banyak berbeza dengan versi asal dari Taiwan. Telur dadar tiram sering dijual di pasar malam, dan telah sentiasa disenaraikan oleh ramai warga asing sebagai masakan terbaik dari Taiwan. Ia juga popular di tempat-tempat lain dengan pengaruh Chaozhou dan Fujian seperti di Guangdong, Hong Kong, Malaysia, Singapura, Filipina dan Thailand dan Korea Selatan.

Hidangan itu terdiri daripada telur dadar dengan isi yang terdiri terutamanya daripada tiram kecil. Kanji (biasanya kanji kentang) dicampurkan ke dalam adunan telur, menjadikan telur yang terhasil mempunyai ketekalan yang lebih tebal. Lemak babi sering digunakan untuk menggoreng telur dadar. Walau bagaimanapun minyak sayuran turut digunakan untuk kawasan makanan yang terdiri daripada pengunjung Muslim. Bergantung kepada perbezaan versi serantau, sos berperisa boleh dicurahkan kemudiannya di atas telur dadar untuk rasa tambahan.

RESEPI TELUR DADAR TIRAM


BAHAN-BAHAN   
50g Tiram
3 biji Telur
1 sudu kecil Minyak bijan
Secukupnya Minyak goreng
1 sudu kecil Gula
1 sudu kecil Serbuk lada putih
Secukup rasa Sambal cili
1 sudu kecil Sos ikan
1 batang Daun sup
1 sudu besar Tepung jagung
2 sudu kecil Sos tiram
 1 sudu kecil Bawang putih kisar
  
PROSES PENYEDIAAN
Rebus tiram sesuka rasa (setengah masak/masak). Dadarkan telur dengan serbuk lada putih.

Goreng telur. Masukkan tiram, sos tiram, minyak bijan, sos ikan dan sambal cili.

Masukkan sedikit tepung jagung yang dicampurkan dengan air. 

Masukkan daun sup. Hancurkan telur dan goreng hingga sebati