DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING SALAI
DENGAN BELIMBING
BAHAN BAHAN
1 kg daging salai
(dihiris nipis)
1 senduk cili padi
yang ditumbuk
1 senduk kunyit
hidup yang ditumbuk
1 ulas bawang besar
(dihiris halus)
5 ulas bawang putih
3 biji kelapa
(ambil santannya)
Belimbing
PROSES PENYEDIAAN
Rebus daging salai
sehingga lembut da tuskan.
Gaulkan daging
salai dengan cili padi, kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih.
Kemudian, masukkan
santan dan masak hingga mendidih.
Apabila sudah
mendidih, masukkan belimbing dan garam. Masak dan hidangkan.