Friday, December 01, 2017

NASI HARUM MANIS

NASI GORENG
Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng

Nasi goreng dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis, udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran terutamanya sayur campur.

RESEPI NASI HARUM MANIS

BAHAN BAHAN
1kg beras wangi | cuci dan tuskan
1000 ml air
200 ml susu cair
5 sudu besar minyak jagung
5 ulas bawang merah | hiris
3 ulas bawang putih | hiris
100 gm halia | hiris
1/2 cawan isi jagung manis
1/2 cawan lobak merah | sagat
Sedikit rempah empat sekawan
Sedikit garam
2 helai daun pandan
Sedikit daun sup
Sedikit bawang goreng

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak jagung dan tumiskan bahan hiris. Setelah naik bau masukkan rempah empat sekawan dan kacau sebati.

Kemudian air, garam dan daun pandan. Biarkan mendidih, selepas itu barulah masukkan

beras serta susu. Kacau sebati. Tanak seperti biasa. Apabila hampir kering, baru masukkan jagung dan lobak. Tanak sehingga masak.


Akhir sekali, taburkan daun sup dan bawang goreng.

RESEPI NASI GORENG USA

NASI GORENG USA
Nasi goreng USA ialah salah satu masakan Malaysia yang terkenal dan mudah didapati di warung-warung dan restoran Melayu yang menjual secara à la carte. Nasi goreng ayam adalah salah satu jenis variasi atau kepelbagaian menu nasi goreng yang boleh didapati di Malaysia.

Nasi goreng USA singkatan kepada Nasi goreng udang, sotong dan ayam. Penggunaan "USA" adalah merujuk kepada bahan yang digunakan iaitu udang, sotong dan ayam. Walaupun penggunaan USA, makanan ini tidak mempunyai asal usul dari negara USA.

Walau bagaimanapun, ramai tukang masak yang menyalah tafsir USA itu sehingga memperkenalkan nasi goreng tersendiri iaitu nasi goreng, sedikit lauk (sama ada ayam, atau daging) dengan telur goreng.
RESEPI NASI GORENG USA


BAHAN BAHAN
BAHAN NASI
2 mangkuk nasi
2 ulas bawang putih ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu cili kisar
1 sudu sos tiram
1/2 batang lobak merah ~ dipotong dadu Garam secukup rasa
Sedikit minyak.

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan bawang besar dan cili kisar dan goreng sehingga garing.

Masukkan sos tiram dan lobak merah(mix veg), gaul rata.

Masukkan nasi dan gaul sehingga rata. Rasakan masin dan bolehlah diangkat.

DAGING MASAK MERAH( LAUK)
BAHAN BAHAN
300gm daging ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dihiris
1/2 biji capsicum ~ dihiris
1 biji tomato ~ dipotong 6
1 sudu cili kisar
2 sudu cili sos
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak.

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang putih hingga naik bau,masukkan cili kisar dan biarkan seketika sehinggacili masak.

Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering.

Masukkan cili sos, capsicum dan bawang besar, gaul rata.


Akhir sekali masukkan tomato dan perasakan masim, manis dan masamnya.Hidangkan bersama nasi, telur mata kerbau, tomato dan timun.

RESEPI NASI GORENG RIYADH

Nasi goreng merupakan makanan panas segera yang lazat. Nasi yang digoreng bersama kicap dan ramuan lain mengikut selera mudah disediakan dan tidak memerlukan lauk tambahan, kecuali telur goreng.


Nasi goreng dikatakan muncul dari kebudayaan Cina sekitar 4000 SM, yang tidak suka memakan makanan dingin atau membuang makanan yang tidak habis maka nasi tersebut digoreng semula bersama bahan-bahan makanan dan pelbagai rempah. Pada masa kini, nasi goreng sering disediakan dengan campuran bawang, telur, ikan bilis, udang, hirisan ikan atau daging, kek ikan, sardin dalam tin serta sayur-sayuran terutamanya sayur campur.

RESEPI NASI GORENG RIYADH
BAHAN BAHAN
2 mangkuk nasi
1 labu bawang besar }dihiris
3 ulas bawang putih }diketuk
4-5biji cili api }diketuk
6 ekor udang
Sedikut isi ayam
2 batang sawi
Sedikit kobis
Sedikit daun bawang
2 biji telur }untuk dibuat telur dadar
2 sudu sos tiram
sedikit serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis.

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau. kemudian masukkan bawang besar dan cili api.

Masukkan isi ayam,udang dan sos tiram.biarkan seketika dan masukkan serbuk pati ayamdan garam secukup rasa. Masukkan sayuran, nasi dan gaul sehingga rata.

Pecahkan telur dan campurkan dengan sedikit garam.goreng dan letak di atas pinggan.

kemudian letakkan nasi yang telah siap digoreng di atas telur dadar tadi.taburkan dengan sedikit daun bawang.sedia untuk dihidang.

RESEPI SUP TULANG KURMA

SUP
Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldum

RESEPI SUP TULANG KURMA
BAHAN BAHAN( 5 orang )
• 1 kilo tulang lembu
• 1 biji bawang besar (dikisar)
• 4 ulang bawang putih (dikisar)
• 1 batang kayu manis
• 2 biji buah pelaga
• 2 biji bunga lawang
• 2 biji bunga cengkih
• 1 paket kecil rempah kurma
• 10 batang cili api
• Sedikit daun sup

PROSES PENYEDIAAN
Rebus tulang terlebih dahulu dengan air yang banyak sehingga empuk.

Sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang besar,bawang putih, biji pelaga, bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, dan rempah kurma sehingga naik bau.

Masukkan bahan-bahan tumis tadi ke dalam periuk berisi tulang rebus tadi.

Tambahkan cili api ke dalam periuk. (tambah tomato jika suka)

Tambahkan garam dan gula mengikut citarasa masing-masing. Taburkan daun sup dan sedia untuk dihidang dengan nasi. Siap

Thursday, November 30, 2017

RESEPI SAMBAL CILI API SOTONG

SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.

RESEPI SAMBAL CILI API SOTONG

BAHAN BAHAN
500g sotong - cuci dan potong cincin
1 biji bawang besar - belah dua dan hiris kasar.
1 keping asam gelugor

BAHAN KISAR
Segenggam cili api
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai - hiris nipis
2 helai daun kunyit - hiris nipis

PROSES PENYEDIAAN

Didihkan air dalam periuk. Bila dah mendidih, masukkan sotong selama 2 minit. Kemudian sejatkan.

Dalam kuali, panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan agak garing.Masukkan asam keping.  Masukkan sotong celur, bawang besar, garam dan sedikit serbuk perasa. Gaul rata.


Bila bawang besar sudah layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

RESEPI SAMBAL KICAP

SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.

RESEPI SAMBAL KICAP

BAHAN BAHAN
25 biji cili api
2 - 3 ulas bawang putih
Kicap pekat manis

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan semua cili dan bawang putih. Tutup segera kuali anda. Bila sudah tiada lagi letupan dalam kuali, alihkan tudung kuali dan kacau cili supaya masak rata. Bila semua cili dah layu, angkat dan ke tepikan.

Masukkan cili goreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat.


Masukkan cili tumbuk ke dalam mangkuk dan curahkan kicap manis. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.

RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG

SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.

RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG

BAHAN BAHAN
10 ekor sotong - dibersihkan dan disejat dalam tapis untuk keringkan airnya
4 sudu makan cili kering
sebesar ibu jari asam jawa - campur 1/4 cawan air
2 biji bawang besar - dipotong bulat

BAHAN TUMBUK
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan garing.

Masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. Masak hingga garing.


Masukkan sotong dan bawang besar. Kacau rata dan masak hingga bawang layu.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS

SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS
BAHAN BAHAN
Segenggam ikan bilis - dibasuh
2 sudu makan cili kering kisar
1 ibu jari asam jawa - dicampur dengan 1 cawan air
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong bulat
Garam gula secukup rasa

BAHAN KISAR
20  biji cili api
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 inci belacan

PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. tumis bahan tumbuk dan cili kering hingga wangi dan pecah minyak.

Masukkan ikan bilis dan bawang besar. Gaul rata.
Masukkan air asam jawa. Gaul rata dan biarkan mendidih.


Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Jika pekat sangat boleh tambah air. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS KERING

SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS KERING
BAHAN BAHAN
2 peket tempe - dipotong dadu dan digoreng garing
1 cawan ikan bilis - digoreng garing
1 cawan kacang tanah - digoreng garing
4 sudu makan cili kering kisar
1/2 cawan air asam jawa
Garam
Gula

BAHAN KISAR
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar


PROSES MASAK
Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kering kisar, tumis hingga pecah minyak dan garing.

Masukkan air asam jawa, garam, gula dan sedikit serbuk perasa. Biarkan kuah mendidih dan pekat. Rasa masin dan manisnya.

Masukkan kacang goreng, ikan bilis dan tempe goreng. Gaul rata. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK

TEMPOYAK
Tempoyak dibuat daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak.

Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat terkenal.

Tempoyak juga terkenal di Indonesia (terutama di Palembang, Sumatera dan Kalimantan).

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
20 biji  cili api
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu makan tempoyak


PROSES PENYEDIAAN

Tumbuk cili api dan garam hingga lumat. Masukkan tempoyak dan gaul rata. Hidangkan.

RESEPI SAMBAL IKAN TERUBUK MASIN

SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.

RESEPI SAMBAL IKAN TERUBUK MASIN

BAHAN BAHAN
1 ekor ikan terubuk masin -, dipotong dan dibersihkan.
6 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan 1 cawan air
1 biji bawang besar - dimayang bulat
garam
gula

BAHAN TUMBUK
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah

PROSES MASAK
Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ikan terubuk hingga masak. Ke tepikan. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga wangi.

Masukkan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.Masukkan air asam jawa. Kacau rata.

Masukkan garam dan gula secukup rasa.Masukkan bawang besar yang dimayang bulat. Masak hingga bawang layu.


Masukkan ikan terubuk goreng tadi. Gaul rata.  Angkat dan hidangkan.

RESEPI KARI IKAN BAWAL HITAM

KARI
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

RESEPI KARI IKAN BAWAL HITAM
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
300gm ekor ikan bawal hitam - dipotong 2 atau 3 bahagian
4 sudu makan rempah kari ikan - dicampur dengan sedikit air supaya menjadi pes yang pekat
2 sudu teh herba campur
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
1 ibu jari asam jawa - dicampur dengan 1 mangkuk air
1 mangkuk santan
10 biji kacang bendi

BAHAN DIHIRIS NIPIS:
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1 inci halia

PROSES MASAK

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan hiris hingga wangi.

Masukkan rempah kari ikan, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga kari pecah minyak. Pastikan sentiasa dikacau supaya kari tidak berkerak.

Masukkan air asam jawa dan santan. Kacau rata hingga kuah mendidih. Masukkan garam dan sedikit perasa. Masukkan ikan dan bendi. Kacau rata dan tutup kuali sebentar 


Rasa garamnya. Bolehlah ditutup apinya.

RESEPI DALCA SAYUR

MASAKAN INDIA
Masakan India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain ditumbuh di India dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang banyak bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainan dari subbenua India yang secara etnik berpelbagai.

RESEPI DALCA SAYUR
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
4 genggan kacang dal - dicuci dan direbus hingga empuk dan agak hancur
2 biji kentang - dipotong dadu besar
1 biji karot merah - dipotong 1 1/2 inci panjang dan dibelah mancis
1 biji bawang bulat - dipotong baji
3 biji buah murunggai - dipotong 2 inci panjang
2 biji tomato - dibelah 4
1 mangkuk santan
2 keping asam gelugor
4 sudu makan rempah kari daging
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - potong 1 inci

BAHAN TUMBUK
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1/2 inci halia

PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga wangi.

Masukkan rempah kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga terbit minyak.

Masukkan kacang dal rebus tadi, santan, asam gelugor. Kacau rata. Jika pekat sangat, bolehlah dimasukkan sedikit air lagi. Biarkan mendidih.

Masukkan semua sayuran kecuali tomato. Masak hingga kentang empuk.


Masukkan garam dan serbuk perasa serta buah tomato. Kacau rata dan bolehlah ditutup apinya.