BAHAN BAHAN
Petai
Daging - dihiris nipis
Bawang merah - untuk tumis
Bawang putih - untuk tumis
Cili mesin
1 ulas bawang besar size M - dikisar
1 cawan santan
Garam
Gula
2 keping asam gelugor
CARA PENYEDIAAN
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bawang kisar. Biarkan mereneh sekitar 5 minit.
3. Masukkan cili mesin. Masukkan gula dan asam gelugor. Renehkan selama 15 minit supaya cili masak.
4. Masukkan daging. Renehkan 10 minit di dalam sambal.
5. Masukkan santan. Biarkan mereneh hingga daging empuk. Masukkan hirisan petai. Perasakan dengan garam secukupnya dan masak lagi 10-12 minit.
Petai
Daging - dihiris nipis
Bawang merah - untuk tumis
Bawang putih - untuk tumis
Cili mesin
1 ulas bawang besar size M - dikisar
1 cawan santan
Garam
Gula
2 keping asam gelugor
CARA PENYEDIAAN
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bawang kisar. Biarkan mereneh sekitar 5 minit.
3. Masukkan cili mesin. Masukkan gula dan asam gelugor. Renehkan selama 15 minit supaya cili masak.
4. Masukkan daging. Renehkan 10 minit di dalam sambal.
5. Masukkan santan. Biarkan mereneh hingga daging empuk. Masukkan hirisan petai. Perasakan dengan garam secukupnya dan masak lagi 10-12 minit.