Wednesday, October 24, 2018

RESEPI PEKASAM IKAN GELAMA

Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 - 1000 tahun).

Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909


RESEPI PEKASAM IKAN GELAMA

BAHAN-BAHAN:
1kg ikan gelama
100g garam kasar
10 keping Asam keping.
beras disanga (goreng tanpa minyak)

CARA-CARA :
Setelah ikan siap dibersihkan, masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Masuk dalam bekas. tutup bekas tu dan Simpan dalam peti ais semalaman.

Selepas semalaman, gaul ikan tadi dengan beras yang telah disanga.

Cari bekas yang bertutup rapat. Susun ikan tadi ke dalam bekas, setiap susunan ikan tadi letakkan asam keping 1-2 keping.

Masukkan air garam yang di simpan dengan ikan malam tadi. Sebelum tu masak dahulu air garam tersebut di atas api sederhana. Dah sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tu sehingga kesemua ikan tadi terendam.

Akhir sekali tutup bekas dengan rapat. Seminggu selepas itu keluarkan ikan tadi ,buang airnya dan ikan tadi di gaulkan bersama beras yang disanga dan masukkan kedalam bekas lain.

RESEPI KERABU DAGING

Masakan Thailand adalah masakan kebangsaan Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada hidangan dihidang ringan dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand dikenali dengan menjadi pedas. Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand. Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan, manis, masin, dan pahit (sebagai pilihan)


RESEPI KERABU DAGING

BAHAN-BAHAN:
300g daging, rebus smpai lembut
1 biji bawang besar, hiris nipis
1 batang serai, hiris nipis
1 biji tomato, hiris nipis
5-7 biji cili padi, hiris nipis
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis, ambil jus
3 helai daun limau purut, hiris halus
garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:
Hiris daging rebus nipis-nipis dengan cara melintang urat.Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.

Masukkan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.

Tips:
Rebus daging sehingga empuk, dan cara untuk melembutkan daging mengikut petua orang-orang tua ialah dengan rebus daging bersama sebatang sudu, atau boleh juga dimasukkan daun nangka atau daun betik.


Tuesday, October 23, 2018

RESEPI IKAN TENGGIRI LADA HITAM KUKUS

Lada hitam (nama saintifik: Piper nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi. Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5 milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan, seperti semua drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah matang kering) dan lada putih (benih masak kering).


RESEPI IKAN TENGGIRI LADA HITAM KUKUS
BAHAN-BAHAN
3-4 ketul isi ikan tenggiri
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil sos tiram
Sedikit jus lemon
Garam secukup rasa

CARA-CARA
Bersih isi ikan , mayang semua bawang , halia dan taburkan dalam pinggan yang sesuai .

Susun semua isi ikan dan taburkan lagi bawang serta halia di atas isi ikan . Masukkan sos tiram , garam dan serbuk lada hitam .

Kukus selama 10-15 minit atau sampai ikan masak . Tidak perlu ditambah air sebab bila dalam proses kukus isi ikan ni akan mengeluarkan jus.



RESEPI SUP PERUT LEMBU

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu


RESEPI SUP PERUT LEMBU
BAHAN-BAHAN

1kg perut lembu
4 biji bawang besar | dimayang
10 biji bawang merah | ditumbuk
5 ulas bawang putih | ditumbuk
2.5cm halia | diketuk
3 sudu makan rempah sup
2 keping asam gelugor
2.5cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 sudu makan lobak jeruk
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya
4 sudu makan minyak masak
1 liter air

CARA-CARANYA :

Perut lembu dibersihkan dan direbus selama sejam. Selepas itu potong kecil memanjang. Ketepikan.

Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bahan-bahan yang dimayang dan ditumbuk sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan.

Selepas itu masukkan rempah sup dan kacau sehingga pecah minyak.Kemudian masukkan air dan kacau. Biarkan mendidih.

Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya. Angkat.

Ketika menghidang, masukkan kesemua bahan yang digoreng bersama minyak ke dalam sup perut yang hampir masak. masukkan serbuk perasa dan hidangkan.


RESEPI BAKLAVA

Baklava adalah sejenis makanan ringan di kawasan Turki dan daerah-daerah tempat mantan kekuasaan Kerajaan Ottoman. Makanan ini terdiri dari kacang walnut atau pistache yang dicincang dan diberi pemanis (gula atau madu) dan dibungkus adonan roti tipis. Baklava sendiri sudah sangat lama didokumentasikan. Salah satu bukti tertua ialah resepi baklava di dalam sebuah buku resepi dari abad ke-14 yang ditemukan di Tiongkok. Dalam buku resepi ini baklava disebut gรผllach


RESEPI BAKLAVA
BAHAN-BAHAN
185gm fillo pastri
2 cawan kacang walnut dipanggang.
1/2 cawan kacang pistachios
1/2 cawan mentega
1 Sudu Kecil serbuk kayu manis

SOS BAKLAVA:
1 cawan air
1 cawan gula
1 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan madu

CARA MENYEDIAKAN:
Panaskan oven 175 c. cairkan mentega, sapukan mentega pada loyang pembakar.

Potong kacang walnut dan gaulkan dengan kayu manis.

Atur 2 keping fillo pastri, sapukan mentega dan letakkan 2-3 Sudu Besar kacang walnut yang telah digaul bersama kayu manis tadi. Ulangi proses sama sehingga habis. Keseluruhan lapisan dalam 6-8 keping fillo pastri.

Potong baklava macam saiz kuih talam, dan bakar dari selama 50 minit (180 c) sehingga warna keemasan dan garing.

Sementara itu, satukan baki gula, jus lemon, madu, kulit kayu manis dan air dalam periuk kecil dan panaskan di atas dapur sehingga gula cair, tapiskan, sejukkan dan buang kulit kayu manis.

Selepas baklava masak, keluarkan dari oven dan segera tuangkan sos diatas baklava. jangan ditutup untuk mengelakkan baklava laper basah.


Sejukkan baklava, keluarkan dari loyang, taburkan pistachios di atas baklava dan sedia dihidangkan.

RESEPI AYAM PANGGANG LADA HITAM

Lada hitam (nama saintifik: Piper nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi. Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5 milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan, seperti semua drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah matang kering) dan lada putih (benih masak kering).
BAHAN-BAHAN
  • 1/2 ekor ayam size kecil
  • *1/2 labu bawang putih - parut
  • *2 inci halia - parut
  • 1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
  • 2 sudu besar kicap manis/pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar madu
  • garam sedikit
  • minyak zaitun

CARA-CARANYA :
  • Gaul ayam dgn halia,bwg putih, kicap, lada hitam, sos tiram, madu, dan sedikit garam.  
  • Masukkan dalam mangkuk tahan panas/loyang. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
  • Panaskan oven 180C.  Curahkan minyak zaitun ke atas ayam (bleh tukar butter) dan bakar selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 20min jirus2kan air ayam yg keluar ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.


RESEPI JUS MARKISA / PASSION FRUIT JUICE

Pokok Markisa atau juga dikenali sebagai buah susu, merupakan sejenis pokok yang menjalar bagi mendapatkan cahaya matahari. Buahnya yang rasa sedikit masam dan manis boleh dimakan begitu sahaja ataupun dijadikan minuman. Kini terdapat jus markisa dijual di pasar raya atau kedai-kedai.

Pokok markisa ini terdapat di kebanyakan negara-negara tropika dan sub-tropika terutama di Australia, India, Kenya, New Zealand dan Hawaii. Markisa ditanam secara komersil di negara-negara berkenaan. Dua varieti yang biasa ditanam untuk tujuan ini ialah markisa berkulit warna kuning (Passiflora edulis f.flvicarpa) dan buah markisa berkulit warna ungu (Passiflora edulis sim)

RESEPI JUS MARKISA / PASSION FRUIT JUICE
BAHAN BAHAN
8 biji buah markisa / Passion Fruit
1/2 liter Air mineral / air sejuk
Sirap gula pekat
Ketulan ais secukupnya
Daun pudina

Sirap Gula : Masak 100gm gula pasir, 50ml air dan 2 sudu besar jus limau kasturi dan sedikit pewarna hijau. Biarkan sejuk.

Belah buah markisa, korek keluar isinya. Campurkan dengan air, kacau hingga jusnya keluar. Tak perlu kisar atau tapis.

Dalam gelas masukkan sirap gula diikuti ketulan ais. Kemudian tuangkan jus markisa.

Masukkan daun pudina jika suka.



RESEPI DRAGON FRUIT CREPE

Crepe adalah panekuk tipis yang terbuat dari gandum dan merupakan makanan yang sangat digemari di seluruh Eropa dan tempat lainnya. Bahan utamanya adalah terigu, telur, susu, mentega, dan garam. Terdapat dua jenis crepe, yaitu crepe manis yang terbuat dari tepung gandum dan crepe Masin yang terbuat dari tepung buckwheat.


RESEPI DRAGON FRUIT CREPE
BAHAN BAHAN
BAHAN UNTUK ADUNAN CREPE
225gm buah naga
187gm tepung serbaguna
50gm gula pasir
1/2tsp garam
358 ml-473 ml susu
4biji telur besar
1tbsp esens vanila
Minyak

UNTUK WHIPPED CREAM
225gm keju mascarpone
100gm gula pasir
473 ml krim putar
1 biji vanila segar

CARA PROSES BUAH NAGA
Potong buah naga, memanjang. Kisarkan buah naga sehingga menjadi jus.

Tapiskan jus buah naga. Buang biji. (Harusnya menghasilkan 1 gelas jus buah naga.)

Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, gula dan garam.

Dalam mangkuk lain, campurkan jus buah naga, susu, telur dan esen vanilla.

Perlahan tuangkan campuran basah ke dalam campuran kering dan aduk rata. Jika terlalu kental, tambahkan susu.

Ratakan minyak dalam non-stick pan. Panaskan pan di atas api sedang dan masukkan 2-3tbsp adunan.

Dengan cepat, ratakan adunan ke seluruh pan. Masak sampai bahagian hujungnya agak kecoklatan dan bahagian tengahnya mengering.

Pindahkan crepe ke piring hingga sejuk sepenuhnya.

Terus masak crepes sampai semua adunan habis.

WHIPPED CREAM MASCARPONE
Dalam mangkuk standing mixer, masukkan mascarpone dan gula, gaul sedang sehingga rata, gosok ke bawah sisi mangkuk jika perlu.

Seterusnya, masukkan whipped krim dan vanilla. Dengan kelajuan rendah, gaul krim sampai mengental, lalu tingkatkan kelajuan ke sedang-tinggi sampai kaku.

MENGHIAS KEK
Lapiskan crepe dengan whipped cream dan ulang langkah ini sehingga habis semua lapisan crepe.


Salut seluruh kek coklat crepe dengan whipped cream. Sedia dihidangkan

RESEPI KERABU TIMUN SEDAP

Timun atau Mentimun (Cucumis sativus) merupakan sejenis buah tumbuhan yang dimakan sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan sejak 3000 tahun dulu. Timun boleh dimakan secara mentah atau segar dan juga dalam masakan.Timun yang juga dikenali sebagai mentimun atau nama saintifiknya Cucumis sativus, mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dan karbohidratsebanyak 2.2%. Selain itu timun juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 dan vitamin C.
Biji timun mengandungi racun alkoloid jenis hipoxanti ,yang berkesan untuk merawat kanak-kanak yang kecacingan. Bagi mereka yang menhidapi sakit tekak apabila diserang batuk , penyakit ini dapat dirawat dengan biji timun dimana sedikit biji timun dicampurkan dengan sedikit garam dan dikumuh beberapa kali sehari. Pengamalan ini dapat mengembalikan suara yang hilang.


RESEPI KERABU TIMUN SEDAP
 BAHAN BAHAN
1 btg timun - hiris panjang/diparut buang biji tengah
1 ulas bwg merah - dihiris
1 biji cili (suka pedas letak lebih)
1/2 biji limau nipis (tak letak pn takpe)
1 sudu bsr kelapa - digoreng
Ikan rebus - dibuang tulang ditumbuk/disiat2
Sedikit santan
garam & gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Gaul kelapa goreng + ikan rebus
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, gaul rata

Sedia dihidangkan

Monday, October 22, 2018

RESEPI LONTONG & KUAH LODEH SEDAP

Lontong ialah makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus selepas dibungkus dengan daun pisang. Lontong biasanya dihidangkan dengan sate, rojak atau gulai kambing. Walaupun makanan ini mirip dengan ketupat, lontong lebih sering ditemukan di banyak kedai makan di Indonesia dan Malaysia kerana cara pembuatannya adalah lebih mudah daripada cara membuat ketupat. Sebaliknya, ketupat lebih kerap ditemukan pada Hari Raya Aidilfitri.

Kerana dikukus dalam daun pisang, lontong berwarna hijau di luarnya, sedangkan berwarna putih di dalam. Lontong banyak ditemukan di pelbagai daerah di Indonesia dan Malaysia sebagai pengganti nasi putih. Walaupun kedua-dua ini diperbuat daripada beras, lontong memiliki bau harum yang istimewa
 BAHAN-BAHAN
  • 1/4 biji kubis
  • 1/4 biji sengkuang - potong panjang
  • 1 batang karot - potong panjang
  • 6 batang kacang panjang
  • 2 biji terung panjang
  • 1 biji kentang - potong 8
  • 2 keping fucuk - rendam dan potong kecil
  • 1 ikat soo hoon - rendam dan potong kecil
  • 1 keping tempe - potong dadu besar dan goreng
  • 2 keping tauhu - potong kecil dan goreng
  • 2 batang cili merah - hiris
  • 2 batang serai - ketuk
  • 1 cawan udang hidup - buang kulit
  • 2 santan kotak
  • Garam secukup rasa

BAHAN KISAR:
  • 8 ulas bawang merah
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 sudu besar udang kering - rendam dan tos

CARA CARA:
  • Masak bahan kisar bersama santan cair dan serai sehingga hampir mendidih, masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras sehingga sayur yang lembut.
  • Masukkan santan pekat dan tauhu kering, cili merah serta garam. Sesuaikan rasa dan kepekatan.
  • Tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama dengan nasi impit, telur rebus dan kuah kacang atau sambal tumis.


RESEPI DAGING GORENG KICAP BERCUKA

Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik. Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


RESEPI DAGING GORENG KICAP BERCUKA
BAHAN-BAHAN
1/2 kg daging batang pinang di potong kecil - kunyitkan
1 biji bawang besar- hiris
1/2 inci halia - hiris halus
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 biji cili hijau - potong nipis serong
Kicap pekat manis ( kuantiti kicap ni bergantung anda nak kuah banyak mana ye..)
Cuka (angaran dalam 2 sudu besar)
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
panaskan sedikit minyak, goreng garing daging..
 setelah daging garing masukkan bawang, halia, bawang putih & cili hijau..kacau hingga bawang agak layu..

bila dah layu masukkan kicap, cuka, garam & sedikit gula.. kacau lagi.. kalau nak berkuah boleh tambah air ye..

sesuaikan rasa.. kalau dah ok.. boleh lah dihidangkan..

RESEPI RESEPI BAKSO

Bakso ialah sejenis makanan Indonesia yang merupakan bebola daging. Bakso biasanya dibuat daripada campuran daging lembu dan tepung ubi kayu, tetapi boleh juga dibuat daripada daging ayam, ikan atau udang. Biasanya bakso disediakan dalam sup lembu dengan mi kuning atau bihun dan mengandungi sayur jeruk, taufu, kailan, taugeh, Siomai (sejenis Dim Sum), kulit Wanton goreng dan dihidangkan bersama bawang goreng dan daun saderi. Bakso boleh didapati di seluruh Indonesia dan dijual oleh penjaja dan restoran. Kini bakso juga dijual dalam bentuk makanan beku yang senang didapati di pasaraya di seluruh Indonesia. Bakso boleh juga dihiris dan dimasak dalam masakan mi goreng, nasi goreng atau Cap Cai (sayur campur).

Bakso dipercayai berasal daripada masakan peranakan Tionghoa Indonesia. Kini terdapat dua jenis bakso yang terkenal iaitu Bakso Solo dan Bakso Malang. Bakso Solo berasal dari Jawa Tengah manakala Bakso Malang berasal dari Jawa Timur


RESEPI RESEPI BAKSO
BAHAN-BAHAN
* Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
* Taugeh
* Kobis dihiris halus

* * KUAH
* 3 biji bawang merah dihiris
* * 3 ulas bawang putih
* *1/2 inci halia
* *1sk lada sulah biji
* 1 batang serai diketuk
* 1 sb pati daging / pati ayam
* sedikit serbuk lada sulah
* garam n perasa

BAHAN-BAHAN BEBOLA DAGING :
Daging lembu segar 1000 gm (1 kg).
5 batang Serai.
Bawang Merah 2 biji.
1 biji Bawang putih (+-10 ulas).
Lemak sayuran (mayonis) 300 gm.
 Jintan halus & ketumbar 40 gm.
1 camca garam.
Sedikit. Lada sulah.
Sedikit. soda bikarbonat.
Tepung sagu 500 gm.
100 gm tepung ubi.
Tepung gandum 200 gm.
Gula Halus 40 g.
Halia 20 gm.
 Air batu 150 gm.

CARA MEMBUAT BEBOLA DAGING :
Kisar dan gaul semua kecuali lemak sayuran.

Perapkan adunan kira-kira 15 minit.

Masuk dan gaulkan adunan dengan lemak sayuran.

Bentukkan adunan menjadi bulat.

Rebus dengan kadar 68 ยบ C (dengan api kecil) hingga bebola timbul.
Angkat, toskan dan biarkan sejuk dan boleh lah dimasukan kedalam sup Bakso.

CARA-CARANYA :
Utk kuahnya, Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.

Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.


Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola daging. Boleh juga guna mee lain.