Pekasam ialah sejenis makanan
peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara
mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang
banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama
(antara 6 - 1000 tahun).
RESEPI DAGING PEKASAM MASAK PETAI
1 Plastik Daging Pekasam (hiris halus2)
2 Biji Bawang Besar
5 Biji Cili Padi
2 Papan Petai.
CARA MEMASAK :
Goreng Daging dengan api yang
pelan sehingga garing. Bila dah garing angkat dari kuali dan asingkan dalam
pinggan.
Tumis bawang besar sehingga
garing dan mengikut selera masing2..kalau suka sampai kuning goreng lama sikit,
kalau suka yang lembik2 separuh masak macam saya, so jangan lah goreng lama
sangat.
Masukkan semula daging pekasam
tadi dan masukkan pula cili padi.
Gaul2 sekejap dan boleh tutup
api.Siap untuk dihidang, makan pula dengan nasi panas..perghhhh!!terangkat! ;)