Tuhau merupakan salah satu makanan tradisional masyarkat di Sabah. Ia merupakan makanan yang popular bagi suku kaum Kadazan-Dusun.
Tuhau adalah sebutan dalam bahasa Kadazan dan Dusun atau [nama saintifik = E.Coccinea] dan [Bahasa Iban = Upak Kecalak] bagi sejenis tumbuhan herba yang hidup subur di kepulauan Borneo yang mempunyai jenis pokok rendah tidak berbatang jenis keras. E. coccinea,ala kerabu. Tuhau banyak terdapat di Tambunan, Ranau dan Keningau, Sabah.
TUHAU
Tuhau merupakan makanan tradisional suku kaum Kadazan-Dusun di negeri Sabah. Pokok Tuhau merupakan sejenis tumbuhan yang banyak tumbuh di Kepulauan Borneo dan merupakan tumbuhan yang tidak mempunyai batang yang keras. Di negeri Sabah, Pokok Tuhau banyak tumbuh di kawasan atau daerah seperti di Tambunan, Ranau dan juga Keningau.
Antara bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membuat Tuhau adalah :
01. Pokok Tuhau muda
02. Cuka
03. Garam
04. Limau Kasturi
05. Lada Padi
06. Lada Merah
Dan cara penyediaannya adalah :
01. Potong pokok tuhau muda dengan halus
02. Hiris lada merah halus-halus
03. Tumbuk lada padi hingga halus
04. Letakkan garam secukup rasa
05. Perahkan limau kasturi atau guna cuka
06. Gaulkan kesemuanya sehingga sebati
Setelah semuanya telah digaul sehingga sebati, maka Tuhau tersebut boleh sudah untuk dihidangkan atau di makan.