Saturday, March 10, 2018

RESEPI TEPUNG BOKO UBI KAYU

Ubi kayu (nama botani: Manihot Esculenta Crantz) ialah tumbuhan tropika dan subtropika dari famili Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat dan daunnya sebagai sayuran. Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia.

Nama lain bagi ubi kayu adalah ubi benggala, ubi belanda dan cassava (bahasa Inggeris). Dalam penerbitan bahasa Inggeris, tanaman ini biasanya dirujuk dengan menggunakan nama-nama tempatannya, seperti mandioca, aipim, atau macaxeira (Brazil), kassav (Haiti), mandi´o (Paraguay), akpu atau ugburu (Nigeria), bankye (Ghana), mogo atau mihogo (kawasan di Afrika yang berbahasa Swahili), kappa (India), maniok (Sri Lanka), singkong (Indonesia), kamoteng kahoy atau balanghoy (Filipina), mushu (China), củ sắn or khoai mì (Vietnam) dan manioke atau manioca (Polynesia).

Ubi kayu sering menjadi makanan pilihan apabila berlaku masalah mendapatkan sumber makanan biasa, seperti ketika musim tengkujuh atau malapetaka awam, atau semasa peperangan seperti semasa Perang Dunia Kedua. Pada masa biasa, ubi kayu hanya dimakan sekali-sekala atau dijadikan sebagai kuih. Kulit ubi kayu mempunyai asid hydrocyanic (asid hidroklorik dan potasium sianida atau sodium sianida (hydrocyanic). Oleh itu ubi kayu tidak boleh dimakan mentah, tetapi perlu dibuang kulit dan dimasak terlebih dahulu.



RESEPI TEPUNG BOKO UBI KAYU

BAHAN BAHAN
1 ketul ubi kayu yg besar ~ (dalam 3 cawan ubi parut)
1 cawan gula pasir
10 helai daun pandan ~ kisar dengan
2 cawan air dan ambil patinya.
sedikit pewarna hijau jika perlu
secubit garam

PROSES PENYEDIAAN
Ubi dikopek kulitnya (jangan dipotong) dan dibasuh bersih. Belah 2 untuk membuang urat tengahnya. Parut ubi sehingga habis. (Boleh juga dikisar menggunakan blender tp pastikan juga uratnya dibuang terlebih dulu.)

Perahkan/ toskan air dari ubi parut tadi. Tak perlu terlalu kering. Perah sikit jer tapi kalau kisar campur air pastikan perah guna kain maslin sebab ubi terlalu halus.

Panaskan periuk kukus.

Campurkan parutan ubi, gula pasir, air daun pandan, garam & sedikit pewarna hijau sehingga rata.

Masukkan adunan ubi di dalam loyang dan kukus selama 30 minit.

Hidangkan bersama kuah / sos santan dengan cara scopping.

BAHAN BAHAN SOS SANTAN
1 kotak santan (200 ml) (nak lebih lemak boleh lebihkan santan lagi.. kurangkan sukatan air)
500 ml air
4 ~ 5 sudu besar tepong beras
2 sudu kecil rata garam
sehelai daun pandan ~ disimpul

PROSES PENYEDIAAN
Bancuh tepung beras dengan sedikit air sehingga rata (ambil air dari 500 ml tadi). Tapiskan.

Campurkan santan, air & air bancuhan tepong beras, garam dan daun pandan dalam periuk.

Masak di api sederhana sehingga kuah menjadi pekat & masak. Rasakan garam nya.

Sedia untuk dihidangkan bersama kuih ubi yang dikukus tadi.

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT

Ayam goreng ialah daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau dikupas kulitnya, atau sebaliknya.

Ayam goreng paling banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah kaedah penyediaan yang paling cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar melalui minyak dalam kebuk yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan merendahkan suhu memasak yang diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging ayam sambil memastikan isinya lembap dan lembut di dalam sadur rangup.

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT

BAHAN BAHAN
500gm Isi ayam yg telah dibersihkan,diasingkan dari tulang dipotong2 kiub sederhana besar
3 sudu besar kunyit serbuk*
1 sudu besar cili kisar*
2 ulas bawang putih - tumbuk halus*
2 sudu kecil tepung beras*
2 sudu besar air*
2 sudu kecil serbuk cukup rasa*
1 biji bawang holland dihiris
3 tangkai kacang panjang- patah2kan 2 inci
Garam & gula ( sikit ) secukup rasa*
Minyak masak secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam dengan bahan2 bertanda (*) selama 10minit.

Panaskan minyak yg agak banyak dalam kuali (goreng ayam pastikan ayam tenggelam).

Bila minyak dah cukup panas masukkan ayam dan gorengkam hingga masak dan agak garing .

Ayam dah masak, angkat dan toskan.. keluarkan minyak dari dalam kuali sehingga berbaki 2-3 sb sahaja minyak dalam kuali tersebut.

Hidupkan semula api dan tumiskan bawang besar holland dan kacang panjang hingga masak.. tutup api, angkat dan satukan dgn ayam yg telah digoreng tadi.. gaul sekata.



RESEPI PUDING SUSU MOZAIK

Puding adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah.


RESEPI PUDING SUSU MOZAIK

BAHAN BAHAN PUDING
20gm agar agar serbuk tanpa warna (jenama swallow)
1000ml air masak
200gm gula pasir
Beberapa pewarna pilihan

PROSES PENYEDIAAN
campurkan air masak, gula pasir dan serbuk agar agar ke dalam satu periuk. Gaul rata.

Nyalakan api dapor dan masak campuran bahan bahan hingga sebati dan mendidih sedikit.Terus mengacau larutan puding semasa proses memasak

Bila mendidih, padamkan api dapor. sukat larutan dan warnakan. Masuk ke dalam bekas bekas berasingan bagi setiap warna yang berbeza.

Apabila puding  berwarna mengeras, potong kiub yang kecil2. Masukkan puding berwarna yang telah dipotong kiub ke dalam bekas masing masing. Jangan campurkan dulu. Ketepikan.

**********************
BAHAN PUDING SUSU 
20gm agar agar serbuk tanpa warna (jenama swallow)
200gm gula pasir
400ml air masak
400ml susu isian sejat/susu cair

PROSES PENYEDIAN
Apabila puding berwarna siap dipotong potong kiub, bolehlah kita sediakan puding susu pula.

Campurkan semua bahan bahan puding susu ke dalam periuk. Masak hingga mendidih sedikit. padamkan api dapur.

**********************
PENYEDIAAN PUDING SUSU MOZAIK
Basahkan acuan/loyang pilihan dengan isipadu 2000ml.

Sekiranya terdapat air yang terhasil dari puding berwarna, tapis dan buang dulu airnya.

Masukkan puding berwarna ke dalam acuan dan masukkan acuan tersebut ke dalam freezer selama 3 minit. 

Selepas 3 minit, keluarkan acuan dari freezer dan sendukkan larutan puding susu perlahan lahan ke dalam acuan.

Apabila larutan puding susu siap di isi ke dalam acuan, gunakan sudu dan kacau dengan perlahan untuk puding berwarna bercampur campur.

Keraskan Puding Susu Mozaik sebelum dikeluarkan dari acuan. Potong dan hidangkan.

RESEPI CREAM PUFF COKELAT

Coklat umumnya diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa yang unik, coklat sering digunakan sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin sehinggalah juga kepada pernyataan cinta. Pada pendahuluannya, coklat tidak bermula sebagai makanan (kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.

Coklat dihasilkan daripada koko (Theobroma cacao) yang mula-mula tumbuh di daerah Amazon utara melunjur ke Amerika Tengahyang berkemungkinan hingga ke Chiapas, bahagian paling selatan Mexico. Orang-orang Olmec memanfaatkan pokok tersebut dan, mungkin juga, membuat “coklat” di sepanjang pantai teluk di selatan Mexico sekitar 1000 tahun SM. Peradaban pertama yang mendiami daerah Meso-Amerika itu mula mengenal pokok “kakawa” yang buahnya digunakan sebagai minuman.Coklat ialah nama sebuah makanan yang diolah daripada biji koko.

RESEPI CREAM PUFF COKLAT

BAHAN BAHAN
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan mentega tanpa garam
4 biji Telur

PROSES PENYEDIAAN
Ayak tepung dan serbuk koko. Panaskan bahan-bahan yang lain kecuali telur sehingga mentega cair. Tutup api.

Masukkan campuran tepung sekali gus & kacau sehingga sebati.

Masukkan telur satu-persatu sambil di pukul. Pastikan adunan likat dan boleh dipaipkan.

Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang dan paip di atas dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas parchment / kertas minyak yang di gris.

Bakar 25 minit suhu 210C. Sejukkan. Potong cream puff di bahagian tengah, paipkan dengan coklat ganache atau nutella. Boleh taburkan badam nib jika suka. Badam tersebut perlu dibakarkan terlebih dahulu sebelum tabur pada coklat ganache tersebut.

COKLAT GANACHE:
Bahan-bahannya
:
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat dicincang halus
1 sudu besar golden syrup
1 sudu teh paste vanila

CARANYA
Double boil cream jangan sampai mendidih, tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair angkat dan sejukkan

RESEPI DALCA RUSUK KAMBING

Masakan India Malaysia, atau proses memasak daripada masyarakat etnik India di Malaysia terdiri daripada penyesuaian hidangan asli dari India, serta ciptaan asal yang diilhamkan oleh budaya makanan yang pelbagai di Malaysia. Disebabkan sebahagian besar masyarakat India Malaysia berketurunan India Selatan, dan kebanyakannya etnik Tamil yang merupakan keturunan pendatang dari kawasan bersejarah yang terdiri daripada negeri India moden Tamil Nadu dan Wilayah Utara Sri Lanka, sebahagian besar masakan India Malaysia kebanyakannya diilhamkan dalam sifat dan rasa Selatan India. 


RESEPI DALCA RUSUK KAMBING

BAHAN BAHAN
Rebus kacang dal siap siap dengan tulang rusuk di dalam periuk tekanan dahulu sebelum memulakan memasak dalca ini . 

Bawang Merah (hiris) 
Cili kering 
Daun kari 
Biji sawi 
Kayu manis , pelaga dan cengkih 
(Bahan tumisan pertama)

Bawang merah dan tomato biji(kisar) 
Bawang putih dan halia (kisar) 
(Bahan tumisan kedua)

Serbuk kari daging
Serbuk kunyit
Serbuk cili kasar 
(Campurkan siap siap dengan air)
(Bahan tumisan ketiga)

Air asam jawa
Cuka 
Minyak goreng ayam 
(jika tiada pakai minyak
Biasa) 
Cuka (tiada pun takpe tambahkan air asam jawa atau asam keping) 
Susu cair 
Lobak merah
Terung bulat
Kentang 
Kacang panjang

PROSES PENYEDIAAN
Mula mula panaskan kuali . Masukkan minyak, letakkan sesenduk atau 2 sudu besar minyak Sapi . Masukkan bahan tumisan pertama sehingga berbau wangi 

Kemudian masukkan bahan tumisan kedua sehingga wangi pula Kemudian dah garing masukkan bahan tumisan ketiga. Goreng sehingga pecah minyak. Tambahkan  air, 

Kemudan masukkan kacang dal dan tulang rusuk kambing yang telah di rebus dahulu , masukkan susu cair, air asam jawa. Kacau dan tambah air .

Mendidih masukkan sayur sayuran. 

Biar atas dapur sehingga mendidih dan kecikkan api sehingga terbit minyak lagi.Garam dan serbuk perasa
(Jika suka )

*nota daging kambing boleh ditukarkan kepada daging lembu atau kaki ayam.


RESEPI DALCA RUSUK KAMBING

Masakan India Malaysia, atau proses memasak daripada masyarakat etnik India di Malaysia terdiri daripada penyesuaian hidangan asli dari India, serta ciptaan asal yang diilhamkan oleh budaya makanan yang pelbagai di Malaysia. Disebabkan sebahagian besar masyarakat India Malaysia berketurunan India Selatan, dan kebanyakannya etnik Tamil yang merupakan keturunan pendatang dari kawasan bersejarah yang terdiri daripada negeri India moden Tamil Nadu dan Wilayah Utara Sri Lanka, sebahagian besar masakan India Malaysia kebanyakannya diilhamkan dalam sifat dan rasa Selatan India. 


Hidangan India Malaysia biasa mungkin akan harum dengan daun kari, rempah keseluruhan dan rempah serbuk, dan mengandungi kelapa segar dalam pelbagai bentuk. Minyak sapi masih digunakan secara meluas untuk memasak, walaupun minyak sayuran dan minyak kelapa sawit bertapis adalah perkara biasa di dapur rumah. Sebelum waktu makan, adalah adat untuk membasuh tangan kerana peralatan makan sering tidak digunakan semasa makan, dengan pengecualian sudu yang disediakan bagi setiap hidangan masing-masing.

RESEPI DALCA RUSUK KAMBING

BAHAN BAHAN
Rebus kacang dal siap siap dengan tulang rusuk di dalam periuk tekanan dahulu sebelum memulakan memasak dalca ini . 

Bawang Merah (hiris) 
Cili kering 
Daun kari 
Biji sawi 
Kayu manis , pelaga dan cengkih 

(BAHAN TUMISAN PERTAMA)
Bawang merah dan tomato biji(kisar) 
Bawang putih dan halia (kisar) 

(BAHAN TUMISAN KEDUA)
Serbuk kari daging
Serbuk kunyit
Serbuk cili kasar 
(Campurkan siap siap dengan air)

(BAHAN TUMISAN KETIGA)
Air asam jawa
Cuka 
Minyak goreng ayam 
(jika tiada pakai minyak
Biasa) 
Cuka (tiada pun takpe tambahkan air asam jawa atau asam keping) 
Susu cair 
Lobak merah
Terung bulat
Kentang 
Kacang panjang

PROSES PENYEDIAAN
Mula mula panaskan kuali . Masukkan minyak, letakkan sesenduk atau 2 sudu besar minyak Sapi . Masukkan bahan tumisan pertama sehingga berbau wangi 

Kemudian masukkan bahan tumisan kedua sehingga wangi pula Kemudian dah garing masukkan bahan tumisan ketiga. Goreng sehingga pecah minyak. Tambahkan  air, 

Kemudan masukkan kacang dal dan tulang rusuk kambing yang telah di rebus dahulu , masukkan susu cair, air asam jawa. Kacau dan tambah air 

Mendidih masukkan sayur sayuran. 

Biar atas dapur sehingga mendidih dan kecikkan api sehingga terbit minyak lagi.Garam dan serbuk perasa
(Jika suka )

*nota daging kambing boleh ditukarkan kepada daging lembu atau kaki ayam.


RESEPI KEK DUA LAPIS

Kek moden, terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran tepung, gula, telur dan mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga memerlukan cecair  dan agen penaik (seperti yis atau serbuk penaik).

Bahan perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan kering atau halwa, atau pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama boleh diganti. Kek sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci mulut (seperti krim pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi dengan marzipan, tepi berhias atau halwa buah-buahan.

RESEPI KEK LAPIS DUA RASA

BAHAGIAN A
200g horlicks
200g milo
1 1/2 gelas tepung naik sendiri
1-1/2 gelas tepung biskut marie
1tin rendah sri kaya

BAHAGIAN B
15biji telur
1sudu makan ovallete
1gelas gula halus
Pukul bahagian B sampai kembang. Ketepikan

BAHAGIAN C
450g mentega
1-tin rendah susu pekat manis
Pukul bahagian C sampai kembang dan putih

PROSES PENYEDIAAN.
Satukan bahagian B dan C. Pukul sampai sebati. Baru masukan sri kaya dan ,tepung biskut marie. Pukul sebati.

Kemudian masukan tepung naik sendiri. Gaul sampai sebati guna senduk sahaja.

Bahagikan kepada dua bahagian
Bahagian 1 untuk milo
Bahagian 2 untuk horlicks

Kukus berlapis lapis mengikut banyak mana bahagian yang disuka.

RESEPI TALAM SAGU BANJAR

Kuih talam bukanlah jenis kuih yang khusus, tetapi biasanya merujuk kepada cara pembuatan jenis kuih yang dibuat di dalam bekas talam. Ia merangkumi beberapa jenis kuih seperti Bengkang ubi, kuih lapis, Kuih Seri Muka dan pelbagai lagi.

Biasanya kuih talam ini tidak memiliki bentuk khusus kerana ia mengikuti bentuk talam, samaada bulat, segi empat sama atau segi empat tepat. Selepas kuih masak, barulah ia dipotong mengikut saiz hidangan. Secara kasarnya, saiz hidangan bergantung pada yang memotongnya.

Sekiranya ia dibuat untuk dihidangkan seperti dihotel-hotel, ia dipotong kecil saiz sesuap mulut. Ini bagi memudahkan ia dimakan. Sekiranya ia untuk dijual dikedai, ia mungkin bersaiz lebih besar sedikit bagi menarik minat pembeli yang mungkin akan memilik gerai pesaing sekiranya saiz jualan lebih kecil berbanding kuih pesaing.


RESEPI TALAM SAGU BANJAR


LAPISAN BAWAH
40gram tepung ubi
45gram tepung hoen kwee
75gram tepung beras
220ml santan pekat
1/4tsp garam
150gram gula merah*
75gram gula kastor*
300ml air*
2helai daun pandan*
# masak bhn yg brtanda* hingga larut...tapis

Satukan semua bahan diatas..tapis Masak smpai wap(xpekat n xcair sgt) Kukus 25minit...loyang 10"x10"

LAPISAN TENGAH
300gram sagu kecil(basuh n rendam 30minit...air paras sagu lebih skit)
100gram kelapa parut(putih shj)
11/2tsp garam
100ml santan pekat
250ml air
Satukan semua...curah atas lapisan bwh...kukus 25minit

LAPISAN ATAS
210gram gula kastor
100gram tepung kastard
20gram tepung gandum
400ml santan pekat
400ml jus pandan
3biji telur
1/2tsp garam
1/2tsp air abu
Sedikit pewarna hijau apple star brand

# satukan semua bahan...tapis...masak atas api hingga wap(xcair n xpekat sgt)
Curah atas lapisan tengah...kukus 30minit...siap!
Tunggu sejuk baru potong