DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
KERABU DAGING
BAHAN-BAHANNYA
Daging yang telah
dibakar/panggang - hiris nipis
1 labu bawang besar -
dimayang
1 ulas bawang putih -
hancurkan sedikit
Daun ketumbar -
dihiris halus
Daun Pudina - dihiris
halus
3 biji cili padi -
dihiris halus
Sedikit kicap sotong
Sedikit gula
1 biji limau nipis
1 biji tomato -
dibelah saiz yang sesuai
PROSES PENYEDIAAN
1. Masukkan semua
bahan yang telah dihiris ke dalam mangkuk. Gaul sekata, perasakan dan sesuaikan
rasa dengan gula, kicap sotong dan perahan limau nipis.