Tuesday, March 27, 2018

RESEPI RENDANG JANTUNG PISANG

Jantung pisang adalah merupakan bunga pisang yang akan bertukar menjadi buah pisang apabila matang. Jantung pisang ada dijual dipasar-pasar untuk dijadikan ulam oleh masyarakat Melayu. Jantung pisang akan dicelur sebelum dihidangkan untuk dimakan bersama sambal belacan.


RESEPI RENDANG JANTUNG PISANG

BAHAN-BAHAN
1 biji jantung pisang bersaiz besar | dihiris kasar
2 cawan santan pekat
3 batang serai | dititik
2 sudu makan kerisik
1sudu makan air asam jawa pekat
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR
15 tangkai cili kering
5 biji cili padi
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
Segenggam udang kering

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan-bahan kisar halus dan santan ke dalam kuali dan masak sehingga santan pecah minyak dengan menggunakan api sederhana.

Kemudian masukkan jantung pisang, air asam jawa, serbuk lada hitam dan kerisik.

Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau sehingga sebati dan kering. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.

Info
Jantung pisang perlu dihiris kasar bagi mengelakkan ia menjadi terlalu hancur ketika dimasak rendang.