Jantung pisang adalah
merupakan bunga pisang yang akan bertukar menjadi buah pisang apabila matang. Jantung
pisang ada dijual dipasar-pasar untuk dijadikan ulam oleh masyarakat Melayu.
Jantung pisang akan dicelur sebelum dihidangkan untuk dimakan bersama sambal
belacan.
RESEPI
RENDANG JANTUNG PISANG
BAHAN-BAHAN
1 biji jantung pisang bersaiz besar | dihiris kasar
2 cawan santan pekat
3 batang serai | dititik
2 sudu makan kerisik
1sudu makan air asam jawa pekat
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR
15 tangkai cili kering
5 biji cili padi
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
Segenggam udang kering
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan-bahan kisar halus dan santan ke dalam
kuali dan masak sehingga santan pecah minyak dengan menggunakan api sederhana.
Kemudian masukkan jantung pisang, air asam jawa, serbuk lada hitam
dan kerisik.
Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau
sehingga sebati dan kering. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.
Info
Jantung pisang perlu dihiris kasar bagi mengelakkan ia
menjadi terlalu hancur ketika dimasak rendang.