Pau
juga dipanggil sebagai baozi, bao, bau, humbow, nunu, bausak, atau pow
merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan
dibentukkan bulat yang mempunyai inti di dalam, sama ada manisan atau berdaging
atau sayur-sayuran. Teknik popular untuk memasak pau ialah dengan menggunakan
cara mengukus. Selain menggunakan teknik mengukus, teknik memasak secara goreng
dan bakar juga boleh dilaksanakan. Bagi mengenalpasti jenis-jenis pau yang
dimasak, biasanya setitik pewarna diletakkan di atas pau bagi menandakan jenis
inti yang terdapat di dalam pau tersebut. Di Malaysia, pau biasanya dihidangkan
panas-panas, yang dibuat secara segar ataupun yang sejuk beku.
RESEPI
PAU KENTANG AYAM
BAHAN-BAHAN:
Bahan Inti:
1 cawan ayam kisar
4 biji kentang - di
potong dadu kecil
2 labu bawang besar
(sedang) - di dadu halus
5 ulas bawang putih -
di cincang
1 inci halia -
dicincang
3 sudu makan serbuk
kari daging - bancuhkan dengan sedikit air jadikan pes
1/2 cawan air
sedikit garam dan
gula sebagai perisa
sedikit minyak untuk
menumis
Bahan
untuk Pau:
6 cawan tepung gandum
1 peket yis kering
mauripan
1/4 cawan gula - di
larut dengan 1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan air suam
1 sudu makan baking
powder
2 sudu makan butter /
shortening (lemak sayuran) - (saya guna butter - shortening x ada)
sedikit garam
PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula sediakan
inti pau, panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang besar dadu, bawang putih
cincang dan halia cincang sehingga layu dan berbau harum. Masukkan Rempah kari
yang dijadikan pes tadi, masukkan pula ayam kisar dan diikuti air.
Masukkan kentang dan
balik2an, masukkan garam dan gula sebagai perisa, kalau nak masukkan serbuk
perasa pun boleh tapi saya tak guna. Masakkan sehingga kentang empuk, tambahkan
sedikit air jika kentang agak lambat lembut. Bila inti dah masak sejukkan
dahulu sebelum digunakan.
Sediakan pula adunan
pau. Mula-mula masukkan 1 peket yis kering mauripan kedalam mangkuk bersama 1/4
cawan air gula yang di larutkan tadi, biarkan yis hidup/membiak dalam 10 - 15
minit
Dalam mangkuk adunan
masukkan tepung gandum yang diayak bersama 1 sudu makan baking powder,
masukkan juga butter,
dan sedikit garam gaulkan dengan hujung jari menjadi seperti bread crumb,
masukkan pula bancuhan yis dan mula menguli dengan memasukkan air suam sedikit
demi sedikit,
Uli sehingga adunan
pau menjadi licin dan tidak melekit di mangkuk adunan dan seperti kita menguli
roti canai. Biarkan adunan lebih kurang 1/2 jam atau naik sekali ganda. Bila
adunan pau dah naik tumbuk2kan sedikit untuk keluarkan udara.
Bentukkan adunan pau
ambil anggaran sebesar bola ping pong, leperkan sedikit di tapak tangan dan
masukkan inti secukupnya lebih kurang 2 sudu makan. Tutup adunan dan jadikan
bentuk bulat dengan bahagian yang dicantum di sebelah bawah. Letakkan pau yang
telah di bentuk tadi di atas kepingan kertas 1.5 x 1.5 inci letak di atas
dulang dengan menjarakkan sedikit dan biarkan adunan pau naik sekali ganda.
Panaskan kukusan dan
masukkan pau untuk dikukus selama 20 minit. Pau panas dan lembut siap untuk
dihidang...selamat mencuba..