Sup
adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji
dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging
dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan
dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga
rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
BAHAN
BAHAN
500 gram tulang rusuk kambing
dipotong
sedikit lada putih ditumbuk lumat
1 batang lobak dipotong
3 biji kentang dipotong 4
2 biji tomato dipotong 4
3 batang serai dititik
sedikit bawang goreng
1 bungkus rempah sup bunjut tulang
2 sudu besar rempah sup dibancuh
dengan sedikit air
BAHAN KISAR / HIRIS
7 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
sedikit daun bawang dihiris
sedikit daun sup dihiris
PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan
bahan-bahan kisar bersama serai hingga naik bau.
Masukkan tulang rusuk dan tambahkan
air secukupnya.
Bila mendidih, masukkan rempah sup
yang dibancuh tadi bersama rempah sup bunjut tulang. Kacau sebati.
Bila tulang sudah empuk tambahkan
dengan potongan ubi kentang dan lobak merah.
Masukkan garam dan perasa secukupnya.
Bila ubi kentang dan lobak merah
telah empuk, masukkan tomato. Tutup api.
Hidangkan bersama hirisan daun sup,
daun bawang dan bawang goreng.an.