Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
KETAM GORENG TEPUNG
BAHAN BAHAN
3- 4 ekor ketam dibelah dua
1 cawan tepung beras
1 biji telur
1 camca serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
1. Bancuh tepung beras bersama telur dan air. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair tidak terlalu pekat. 2. Masukkan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Celup ketam yg telah dibersihkan ke dalam bancuhan tepung dan goreng ketam hingga kekuningan.
4. Goreng hingga selesai saip dan nikmati