Tuesday, November 21, 2017

RESEPI GULAI DARAT

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
BAHAN BAHAN
500 daging cincang
santan kelapa
1 batang serai dititik
sedikit hirisan lengkuas
2 sudu besar kerisik
garam, manisan, asam keping
daun kesum

BAHAN DIKISAR/ DITUMBUK
7-8 lada sulah/hitam
4-5 tangaki cili kering
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 sudu besar ketumbar
kunyit hidup
halia

PROSES MASAK
Gaul bahan-bahan yang ditumbuk pada daging berserta lengkuas dan serai

Masak sampai air kering.

Masukkan santan, asam keping dan rasakan dengan garam dan manisan.

Dekat nak angkat masukkan kerisik dan daun kesum. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment