Sunday, September 10, 2017

RESEPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI

Masakan Asam pedas amat terkenal di negeri Melaka. Sebut sahaja ikan Asam Pedas kita akan dapat bayangkan tempatnya adalah di Melaka. Kali ini saya ingin kongsikan resepi dan cara masak Ikan Tenggiri masak Asam Pedas. Selamat mencuba

RESEPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI

BAHAN-BAHAN
4 keping potongan ikan tenggiri (dicuci)
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
2 biji buah keras (dihiris)
2 senduk nasi cili kisar
250 ml air asam jawa
1 kuntum bungan kantan (dibelah 4)
Beberapa helai daun kesom (dibersihkan)
6-8 biji bendi
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit

PROSES PENYEDIAAN
Ikan yang telah dicuci bersih, digaul dengan sedikit garam dan kunyit.

Kisar cili kisar bersama dengan bawang merah, bawang putih, belacan dan buah keras.

Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga garing. Tambahkan sedikit garam dan gula.

Kemudian masukkan air asam jawa. Kacau rata. Tambahkan ikan, daun kesom dan bunga kantan.

Kacau sekali sekala. Kemudian boleh dimasukkan bendi. Biarkan hingga ikan masak.

Makanan siap dan hidang bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment