Kimchi bokkeumbap
ialah sejenis makanan yang popular di Korea. Namanya diterjemahkan secara
harfiah menjadi "nasi goreng kimchi". Kimchi bokkeumbap diperbuat
daripada kimchi dan nasi, bersama bahan yang lain seperti potongan sayur atau
daging
Sisa nasi dan/atau
kimchi yang terlebih matang sering digunakan sebagai bahan untuk menyediakan
kimchi bokkeumbap.Kimchi yang terlebih matang juga digunakan untuk memasak
kimchi jjigae. Malah, kimchi yang matang dan nasi sejuk menhasilkan rasa yang
lebih enak berbanding nasi dan kimchi yang baru masak. Sebagai persediaan awal,
lebihan "kimchiso" (hangul: 김치소, isi kimchi,
kebanyakannya daikon, daun bawang dan jeotgal, dan makanan laut yang ditapai
dan diasinkan) diambil daripada kimchi, dperah untuk mengeluarkan jusnya. Tanpa
tindakan ini, masakan mungkin akan menjadi lembik.
RESEPI
NASI GORENG KIMCHI
BAHAN BAHAN
3 sudu besar mentega
½ bawang, dicincang
1 cawan kimchi,
dihiris kasar
½ cawan daging ayam,
direbus dicarik
2 cawan nasi
2 sudu kecil kicap
cair
1 sudu besar minyak
bijian
Telur digoreng dan
hirisan daun bawang untuk hiasan
PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan bawang dalam
mentega sehingga menjadi lembut dan berbau harum.
Masukkan kimchi dan
daging ayam dan gaul mesra. Masukkan
nasi dan kesemua bahan lain.
Gaul dan goreng
sehingga nasi cukup kering. Hidangkan
dengan daun bawang dan telur mata kerbau.
No comments:
Post a Comment