Nasi goreng pattaya
ialah salah satu masakan Malaysia yang terkenal dan mudah didapati di warung-warung
dan restoran Melayu yang menjual secara à la carte. Nasi goreng pattaya adalah
salah satu jenis variasi atau kepelbagaian menu nasi goreng yang boleh didapati
di Malaysia.
Ada sesetengah sumber mengatakan bahawa menu ini berasal atau diilhamkan dari
Pattaya, Thailand. Walau bagaimanapun, tiada kesahihan hal tersebut.
Walau bagaimanapun,
keunikan bagi nasi goreng ini ialah nasi gorengnya dibungkus di dalam balutan
telur dadar lantas memerangkap haba, aroma dan rupa nasi goreng itu sehinggalah
yang memakannya memotong atau membelah telur dadar tersebut. Kepelbagaian
jenis nasi goreng ini bergantung kepada tukang masak itu sendiri.
Nasi goreng pattaya
secara lazimnya dihidang begitu sahaja dengan sos cili yang sering membentuk
tulisan di atas telur dadar itu. Namun, menjadi kebiasaan untuk nasi goreng
pattaya ini dihidang bersama hirisan timun. Terdapat juga yang dihidangkan
bersama beberapa racik daun selada dan hirisan tomato. Ada juga yang meletakkan
sup sebagai sampingan.
RESEPI
NASI GORENG PATTAYA
BAHAN-BAHAN
Sepinggan nasi yang
dimasak tidak terlalu lembik
2 sudu besar minyak
masak
1 biji bawang merah
besar + 3 ulas bawang putih diblend
1 mangkuk kecil isi
ayam
2 tangkai sawi,
dipotong sederhana
3 tangkai cili padi
diketuk
1 sudu kecil serbuk
lada hitam
1 sudu kecil kicap
sotong
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
2 biji telur ayam
Garam & gula
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Tumis bawang
yang diblend hingga naik bau
Masukkan isi ayam,
kacau hingga masak.
Masukkan sos tiram
Masukkan garam &
gula secukup rasa.
Masukkan sawi & cili padi
Masukkan nasi
Taburkan serbuk lada
hitam & kacau hingga sebati Angkat
PROSES MEMBUNGKUS NASI DENGAN TELUR
Gunakan kuali
berasingan dari kuali yang diguna untuk menggoreng nasi.
Panaskan kuali dan
masukkan 2 sudu besar minyak masak .
Ratakan minyak hingga keseluruh permukaan kuali
Bila minyak
betul-betul panas, masukkan telur yang telah dikepuk secara berpusingan bermula
dari atas hingga ke tengah kuali. Pastikan telur rata dan menipis di dalam
kuali. Proses ini mengambil masa yang amat singkat.
Masukkan nasi yang
digoreng tadi ke bahagian tengah telur yang masih panas di dalam kuali.
Hujung telur dilipat
menjadi 4 penjuru. Proses ini sama seperti yang anda lihat orang buat murtabak.
Ambil pinggan kosong,
telungkupkan di atas telur dan terbalikkan kuali dan sambut nasi goreng yang
berbungkus nasi secara berhati-hati.
No comments:
Post a Comment