Nasi goreng tomyam
ialah salah satu masakan Malaysia yang terkenal dan mudah didapati di
warung-warung dan restoran Melayu yang menjual secara à la carte. Nasi goreng
tomyam adalah salah satu jenis variasi atau kepelbagaian menu nasi goreng yang
boleh didapati di Malaysia.
Nasi goreng tomyam
dililhamkan daripada perisa tomyam iaitu makanan yang diilhamkan dari Thailand.
Nasi goreng tomyam dapat dikenali dengan rasanya yang mempunyai kemiripan
tomyam itu sendiri. Lazimnya, rasa tomyam tersebut timbul daripada penggunaan
rencah pes tomyam beserta penggunaan cili api atau cili padi, serai dan daun
limau purut. Penggunaan daun ketumbar juga membantu menaikkan aroma dan bau
yang unik. Hirisan limau juga turut menambahkan aroma dan pada masa yang sama
memberi sedikit kemasaman untuk meniru rasa tomyam.
Tukang masak juga
lazim meletakkan daging ayam, daging lembu, sotong, udang atau isi ketam ke
dalam nasi goreng untuk memberi rasa dan sebagai sumber protein untuk nasi
goreng itu. Nasi goreng tomyam secara lazimnya dihidang begitu sahaja.
Namun, menjadi kebiasaan untuk nasi goreng dihidang bersama hirisan timun.
Terdapat juga yang dihidangkan bersama beberapa racik daun selada dan hirisan
tomato. Ada juga yang meletakkan sup sebagai sampingan.
RESEPI
NASI GORENG TOM YAM
BAHAN-BAHAN
2 mangkuk nasi.
2 biji telur.
1/2 labu bawang besar
(dihiris).
2 ulas bawang putih
(dihiris).
1 1/2 sudu besar pes
tom yam.
Sedikit kobis dan
sawi (dipotong).
5 biji cili padi –
diketuk.
1- 2 helai daun limau
purut (dihiris halus).
1 batang serai
(dihiris halus).
1 sudu besar sos ikan.
Sedikit hirisan
lengkuas.
Beberapa ekor
udang/sotong.
Minyak masak
secukupnya.
Garam secukup rasa.
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di
dalam kuali. Pecahkan telur dan goreng seperti telur hancur hingga masak.
Masukkan bawang,
serai, lengkuas dan cili padi. Goreng hingga wangi.
Masukkan udang, pes
tomyam dan sos ikan. Kacau hingga udang masak.
Masukkan sayuran,
daun limau purut dan kacau rata.
Masukkan nasi dan
kacau balik hingga rata dan masukan garam secukup rasa.
Kacau hingga nasi
berasap dan naik bau harum. Tutup api dan dihidangkan dengan taburan bawang
goreng.
No comments:
Post a Comment