Tuesday, September 12, 2017

IKAN KERAPU MASAK STIM ALA THAI

Ikan kerapu amat sinonim dengan pemancing tegar laut dalam terutama dari segi santapan umpan yang agak ganas dan kuat. Walau bagaimanapun ikan kerapu sebenarnya sangat sedap dimasak dan terdapat banyak jenis ikan kerapu seperti kerapu sunu, kerapu tikus, kerapu batik dan ada banyak jenis lagi.

Kali ini saya ingin berkongsi resepi ikan kerapu Masak stim Ala Thai. Selamat mencuba

IKAN KERAPU MASAK STIM ALA THAI
BAHAN BAHAN
o   1 ekor kerapu - belah depan
o   2 batang serai - ketuk
o   1 biji bawang besar - hiris
o   4- 5  ulas bawang putih - hiris
o   10 biji cili padi - ketuk
o   2 inci halia muda - hiris panjang
o   1 kiub pati ikan bilis
o   3 biji limau kasturi/nipis - hiris dan juga perah jus
o   4 helai daun limau purut - buang urat & hiris kasar
o   2-3 biji bawang putih jeruk - buang kulit
o   1/2 batang saderi - hiris nipis

BAHAN SOS
o   2 sudu besar sos ikan
o   1 sudu besar kicap cair
o   3-4 sudu besar sos tiram
o   Sedikit air

BAHAN LAIN
o   1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
o   Garam
o   Gula/serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan air dalam pengukus sehingga mendidih. Masukkan semua bahan hiris dan bahan sos ke dalam pinggan pengukus. Letakkan bahan hiris sebahagian di bawah ikan

Kukus dalam 5-10 minit atau sehingga ikan masak. Masukkan air bancuhan tepung dan garam serta gula. Rasakan dulu masinnya, sebelum ditambah garam.

Kukus lagi dalam 1 minit. Tutup api dan tabur cili merah dan daun ketumbar. 


Makanan Siap untuk dihidang dan dinikmati

No comments:

Post a Comment