Ikan kerapu amat
sinonim dengan pemancing tegar laut dalam terutama dari segi santapan umpan
yang agak ganas dan kuat. Walau bagaimanapun ikan kerapu sebenarnya sangat
sedap dimasak dan terdapat banyak jenis ikan kerapu seperti kerapu sunu, kerapu
tikus, kerapu batik dan ada banyak jenis lagi.
Kali ini saya ingin
berkongsi resepi ikan kerapu Masak stim Ala Thai. Selamat mencuba
IKAN
KERAPU MASAK STIM ALA THAI
BAHAN BAHAN
o
1 ekor kerapu
- belah depan
o
2 batang
serai - ketuk
o
1 biji
bawang besar - hiris
o
4- 5 ulas bawang putih - hiris
o
10 biji cili
padi - ketuk
o
2 inci halia
muda - hiris panjang
o
1 kiub pati
ikan bilis
o
3 biji limau
kasturi/nipis - hiris dan juga perah jus
o
4 helai daun
limau purut - buang urat & hiris kasar
o
2-3 biji
bawang putih jeruk - buang kulit
o
1/2 batang
saderi - hiris nipis
BAHAN SOS
o
2 sudu besar
sos ikan
o
1 sudu besar
kicap cair
o
3-4 sudu
besar sos tiram
o
Sedikit air
BAHAN LAIN
o
1 sudu besar
tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
o
Garam
o
Gula/serbuk
perasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan air
dalam pengukus sehingga mendidih. Masukkan semua bahan hiris dan bahan sos ke
dalam pinggan pengukus. Letakkan bahan hiris sebahagian di bawah ikan
Kukus dalam
5-10 minit atau sehingga ikan masak. Masukkan air bancuhan tepung dan garam
serta gula. Rasakan dulu masinnya, sebelum ditambah garam.
Kukus lagi
dalam 1 minit. Tutup api dan tabur cili merah dan daun ketumbar.
Makanan Siap
untuk dihidang dan dinikmati
No comments:
Post a Comment