Sunday, September 10, 2017

RESEPI AYAM KUNG PAO



Kung Pao bermaksud "spicy stir-fry" ataupun tumis pedas yang dibuat daripada kombinasi ayam, kacang, sayur-sayuran dan lada cili. Menu ini juga adalah hidangan klasik dalam masakan Szechuan yang berasal dari Wilayah Sichuan di tengah barat Negara Cina. Sedap ke tidak menu ini, anda sendiri kena cuba buat...Bahagian ayam yang sesuai untuk membuat menu ini ialah bahagian dada atau isi ayam tanpa tulang. Boleh juga menggunakan peha ayam tapi pastikan buangkan tulangnya terlebih dahulu. 

RESEPI AYAM KUNG PAO
sekadar Hiasan

BAHAN-BAHAN
o   400grm isi ayam / dada ayam (dipotong kecil)
o   8 tangkai cili kering (dipotong pendek)
o   2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
o   1 inci halia (dihiris halus)
o   3 sudu besar kacang gajus (yang telah dipanggang)
o   1/2 biji cili benggala (dipotong kecil)
o   Beberapa helai daun bawang (dipotong halus)
o   1 sudu kecil minyak bijan (untuk menumis)
o   Beberapa helai daun sup (dihiris)

BAHAN-BAHAN PERAPAN
o   1 sudu besar kicap cair
o   1 sudu besar sos tiram
o   1 sudu besar tepung jagung
o   1/2 sudu kecil minyak bijan

BAHAN-BAHAN SOS
o   1 sudu besar kicap pekat
o   2 sudu besar kicap cair
o   2 sudu besar sos cili bawang putih (sos cili thai)
o   1/4 cawan stok ayam
o   1/2 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
o   Garam dan gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Ayam dibersihkan dan toskan. Dalam satu mangkuk masukkan bahan perapan dan ayam. Perapkan selama 30 minit.

Dalam mangkuk lain, bancuhkan bahan sos.

Panaskan minyak untuk menggoreng ayam. Goreng ayam yang telah diperap hingga masak 70%. Angkat ayam dan ketepikan.

Gunakan kuali yang sama. Minyak menggoreng dikurangkan hingga tinggal sedikit minyak dan tambahkan minyak bijan.

Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering.

Tambahkan ayam yg telah digoreng awal tadi, lada benggala dan kacang gajus.

Kemudian masukkan bahan sos. Kacau hingga semua sebati selama 5 minit. Hidangkan dan taburkan daun bawang.

No comments:

Post a Comment