Kung Pao bermaksud "spicy stir-fry" ataupun tumis pedas yang dibuat daripada kombinasi ayam, kacang, sayur-sayuran dan lada cili. Menu ini juga adalah hidangan klasik dalam masakan Szechuan yang berasal dari Wilayah Sichuan di tengah barat Negara Cina. Sedap ke tidak menu ini, anda sendiri kena cuba buat...Bahagian ayam yang sesuai untuk membuat menu ini ialah bahagian dada atau isi ayam tanpa tulang. Boleh juga menggunakan peha ayam tapi pastikan buangkan tulangnya terlebih dahulu.
RESEPI
AYAM KUNG PAO
sekadar Hiasan
BAHAN-BAHAN
o
400grm isi
ayam / dada ayam (dipotong kecil)
o
8 tangkai
cili kering (dipotong pendek)
o
2 ulas
bawang putih (ditumbuk halus)
o
1 inci halia
(dihiris halus)
o
3 sudu besar
kacang gajus (yang telah dipanggang)
o
1/2 biji
cili benggala (dipotong kecil)
o
Beberapa
helai daun bawang (dipotong halus)
o
1 sudu kecil
minyak bijan (untuk menumis)
o
Beberapa
helai daun sup (dihiris)
BAHAN-BAHAN PERAPAN
o
1 sudu besar
kicap cair
o
1 sudu besar
sos tiram
o
1 sudu besar
tepung jagung
o
1/2 sudu
kecil minyak bijan
BAHAN-BAHAN SOS
BAHAN-BAHAN SOS
o
1 sudu besar
kicap pekat
o
2 sudu besar
kicap cair
o
2 sudu besar
sos cili bawang putih (sos cili thai)
o
1/4 cawan
stok ayam
o
1/2 sudu
kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
o
Garam dan
gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Ayam dibersihkan dan toskan.
Dalam satu mangkuk masukkan bahan perapan dan ayam. Perapkan selama 30 minit.
Dalam mangkuk lain, bancuhkan bahan sos.
Panaskan minyak untuk menggoreng ayam. Goreng ayam yang telah diperap hingga masak 70%. Angkat ayam dan ketepikan.
Gunakan kuali yang sama. Minyak menggoreng dikurangkan hingga tinggal sedikit minyak dan tambahkan minyak bijan.
Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering.
Tambahkan ayam yg telah digoreng awal tadi, lada benggala dan kacang gajus.
Kemudian masukkan bahan sos. Kacau hingga semua sebati selama 5 minit. Hidangkan dan taburkan daun bawang.
Dalam mangkuk lain, bancuhkan bahan sos.
Panaskan minyak untuk menggoreng ayam. Goreng ayam yang telah diperap hingga masak 70%. Angkat ayam dan ketepikan.
Gunakan kuali yang sama. Minyak menggoreng dikurangkan hingga tinggal sedikit minyak dan tambahkan minyak bijan.
Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering.
Tambahkan ayam yg telah digoreng awal tadi, lada benggala dan kacang gajus.
Kemudian masukkan bahan sos. Kacau hingga semua sebati selama 5 minit. Hidangkan dan taburkan daun bawang.
No comments:
Post a Comment